Петък,

Изработка на диамантени гоблени – истинско творческо занимание

От: Стандарт -
1533
Изработка на диамантени гоблени – истинско творческо занимание
A
A
A
 • Подходящо е за малки и големи, с голямо възображение и усет към красивото

Изработката на диамантени гоблени е вид творчество за любителите на ръкоделието, подобна на популярните гоблени за шиене и картините за рисуване по номера. Тук обаче не се използват конци и бои, а кристалчета и лепило. Разбира се, въпреки името, за създаването на диамантени гоблени се използват не истински диаманти, а пластмасови камъчета, визуално наподобяващи скъпоценни камъни. Картините, направени в тази техника, изглеждат стилни и естетически приятни.

Изработката на диамантени гоблени включва създаването на художествени картини върху платно с помощта на камъчета по специална схема.  Искрящите камъни се залепват върху предварително отпечатано платно и накрая  завършената картина може да се постави в рамка. Резултатът е истинско произведение на изкуството. В днешно време е изключително лесно да намерите намалени диамантени гоблени в интернет.

Почти всички комплекти за ръкоделие включват всичко необходимо, за да подготвите вашия шедьовър:

 • Платно с шарка и лепилна основа
 • Камъчета, сортирани по цвят
 • Пинсети или молив за натиск с дюзи
 • Блокове за съхранение на камъни
 • Ръководство за приложение

За да захванете кристалите, можете да използвате и най-обикновен молив. Ще ви трябва също и метална линийка - тя се използва за подравняване на вече подредените редове и регулиране на изместените кристалчета. Някои комплекти включват и допълнително лепило за закрепване на камъните в ситуации, когато основата на лепилото е суха. Но не всички комплекти имат стик или пинсети, затова, ако се наложи, може да ги купите отделно. 

Създаването на платна чрез полагане на камъчета е истинско удоволствие. Подобно творчество има много предимства:

 • Естетика - кристалите правят текстурата по-релефна
 • Рентабилност - картината не трябва да бъде покрита със стъкло
 • Простота - нивото на сложност на работата е ниско, дори начинаещите могат да се справят

Различните видове диамантени гоблени могат да бъдат разделени на няколко групи според определени критерии. 

 • Схемата на платното може да е многоцветна или черно-бяла. Последната опция обикновено предвижда буквено или цифрово обозначение. За производството на големи платна опитни майстори препоръчват да направите избор в полза на цветови схеми.
 • Схемата също така може да бъде пълна или частична. Във втория случай определен елемент от картината е разположен върху платното, като правило това е централният блок. Всички останали детайли са изработени с висококачествен печат. Когато е напълно подредена, картината ще бъде покрита с камъчета. Техниката силно наподобява следването на схеми на гоблени.

Най-често срещаните размери са 30x40 и 40x50 см. Въпреки че се предлагат комплекти с други параметри.

Класическите диамантени гоблени идват с платно с шаблон, предварително приложен върху него.  Според вида на кристалите камъните за изработка може да бъдат:

 • Квадратни /непрозрачни или матови/, с размери най-често 2,5x2,5 мм.
 • Кръгли - могат да имат и матов или лъскав вид. По-лесно е да се работи с тях, тъй като нямат лицева и опака страна.

Що се отнася до сюжетите на прекрасните диамантени гоблени, флоралните мотиви се считат за най-популярни - това могат да бъдат пейзажи, букети или отделни цветя, изображения на люляци, ириси, макове и рози. Всички те изглеждат особено привлекателни, изработени чрез тази техника. Такива картини могат да бъдат не само модулни, но и често се правят под формата на триптих.

Неизменно в топ темите присъства и животинския свят. Детските комплекти често използват изображения с котки, котки и кучета, а схемите за възрастни са по-разнообразни – изображения на вълк, кон, лъв, тигър, лебед или паун.

Архитектурната линия също набира все повече фенове. Особено популярни са модните теми, поп артът, както и етно и 5D. Това вероятно се дължи на факта, че много млади хора обичат да се занимават с изработката на диамантени гоблени. Което, разбира се, е чудесно, защото това е един много привлекателен вид ръкоделие, което доставя огромно удоволствие. Резултатът е перфектен и такова едно ръчно изработено произведение на изкуството може да се превърне в чудесен детайл от всеки интериорен проект!

Ако вече се чувствате запалени, сега е моментът да опитате. Със сигурност ще останете много доволни!


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички