Изработка на диамантени гоблени – истинско творческо занимание

Подходящо е за малки и големи, но с голямо въображение

Изработка на диамантени гоблени – истинско творческо занимание | StandartNews.com
  • Подходящо е за малки и големи, с голямо възображение и усет към красивото

Изработката на диамантени гоблени е вид творчество за любителите на ръкоделието, подобна на популярните гоблени за шиене и картините за рисуване по номера. Тук обаче не се използват конци и бои, а кристалчета и лепило. Разбира се, въпреки името, за създаването на диамантени гоблени се използват не истински диаманти, а пластмасови камъчета, визуално наподобяващи скъпоценни камъни. Картините, направени в тази техника, изглеждат стилни и естетически приятни.

Изработката на диамантени гоблени включва създаването на художествени картини върху платно с помощта на камъчета по специална схема.  Искрящите камъни се залепват върху предварително отпечатано платно и накрая  завършената картина може да се постави в рамка. Резултатът е истинско произведение на изкуството. В днешно време е изключително лесно да намерите намалени диамантени гоблени в интернет.

Почти всички комплекти за ръкоделие включват всичко необходимо, за да подготвите вашия шедьовър:

  • Платно с шарка и лепилна основа
  • Камъчета, сортирани по цвят
  • Пинсети или молив за натиск с дюзи
  • Блокове за съхранение на камъни
  • Ръководство за приложение

За да захванете кристалите, можете да използвате и най-обикновен молив. Ще ви трябва също и метална линийка - тя се използва за подравняване на вече подредените редове и регулиране на изместените кристалчета. Някои комплекти включват и допълнително лепило за закрепване на камъните в ситуации, когато основата на лепилото е суха. Но не всички комплекти имат стик или пинсети, затова, ако се наложи, може да ги купите отделно. 

Създаването на платна чрез полагане на камъчета е истинско удоволствие. Подобно творчество има много предимства:

  • Естетика - кристалите правят текстурата по-релефна
  • Рентабилност - картината не трябва да бъде покрита със стъкло
  • Простота - нивото на сложност на работата е ниско, дори начинаещите могат да се справят

Различните видове диамантени гоблени могат да бъдат разделени на няколко групи според определени критерии. 

  • Схемата на платното може да е многоцветна или черно-бяла. Последната опция обикновено предвижда буквено или цифрово обозначение. За производството на големи платна опитни майстори препоръчват да направите избор в полза на цветови схеми.
  • Схемата също така може да бъде пълна или частична. Във втория случай определен елемент от картината е разположен върху платното, като правило това е централният блок. Всички останали детайли са изработени с висококачествен печат. Когато е напълно подредена, картината ще бъде покрита с камъчета. Техниката силно наподобява следването на схеми на гоблени.

Най-често срещаните размери са 30x40 и 40x50 см. Въпреки че се предлагат комплекти с други параметри.

Класическите диамантени гоблени идват с платно с шаблон, предварително приложен върху него.  Според вида на кристалите камъните за изработка може да бъдат:

  • Квадратни /непрозрачни или матови/, с размери най-често 2,5x2,5 мм.
  • Кръгли - могат да имат и матов или лъскав вид. По-лесно е да се работи с тях, тъй като нямат лицева и опака страна.

Що се отнася до сюжетите на прекрасните диамантени гоблени, флоралните мотиви се считат за най-популярни - това могат да бъдат пейзажи, букети или отделни цветя, изображения на люляци, ириси, макове и рози. Всички те изглеждат особено привлекателни, изработени чрез тази техника. Такива картини могат да бъдат не само модулни, но и често се правят под формата на триптих.

Неизменно в топ темите присъства и животинския свят. Детските комплекти често използват изображения с котки, котки и кучета, а схемите за възрастни са по-разнообразни – изображения на вълк, кон, лъв, тигър, лебед или паун.

Архитектурната линия също набира все повече фенове. Особено популярни са модните теми, поп артът, както и етно и 5D. Това вероятно се дължи на факта, че много млади хора обичат да се занимават с изработката на диамантени гоблени. Което, разбира се, е чудесно, защото това е един много привлекателен вид ръкоделие, което доставя огромно удоволствие. Резултатът е перфектен и такова едно ръчно изработено произведение на изкуството може да се превърне в чудесен детайл от всеки интериорен проект!

Ако вече се чувствате запалени, сега е моментът да опитате. Със сигурност ще останете много доволни!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай