Изпразват язовирите наполовина

Дигата на р. Марица край Свиленград скъсана след човешка намеса

Изпразват язовирите наполовина | StandartNews.com

София. Всички язовири, които са в добро техническо състояние, ще бъдат с освободен обем поне до 50%, за да не се стигне до наводнения, обяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова на пресконференция в Министерския съвет.

От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН ще бъде изисквано да подава оценка за състоянието на снежната покривка в страната, допълни тя.

Екоминистерството ще прегледа информацията по отношение на големите язовири, а за по-малките ще бъде взета цялостна информация от областните управители.
 
„Общинските язовири, които към момента са оставени на концесор и имат наематели – ще бъде направен преглед на тяхното състояние и ще бъдат приведени в съответствие с изискванията. Общинските язовири, които в момента не се стопанисват от никого, ще бъде предложено на общините да наемат кооператор от „Напоителни системи”, каза още Нона Караджова.

За конкретния случай в село Бисер не мога да коментирам. Надълго и широко ще се изяснява кой какво е предал като документи. Заради липсата на техника и специалисти, задължително е в дългосрочен план да се спазват предписанията на „Язовири и каскади”, които ще играят ролята на дългосрочния контрол, посочи екоминистърът.

В 10-дневен срок министрите, ръководещи МРРБ, МИЕТ, МОСВ и МЗХ, трябва да изготвят предложения за промени в Закона за водите, които да отразят взетите решения на днешната работна среща при премиера. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще поддържа обобщен регистър на всички съоръжения във Водния сектор – държавна и общинска собственост чрез информацията, подавана от операторите на съоръженията.

Скъсването на дигата на река Марица край Свиленград е в резултат на пряка човешка намеса, уточни председателят на Съвета на директорите на „Напоителни системи” Георги Харизанов.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай