Събота,

Изпитите за водачи само в автомобилна администрация (ОБЗОР)

От: Администратор -
3000
Изпитите за водачи само в автомобилна администрация (ОБЗОР)
A
A
A

Теоретичните изпити на кандидатите за водачи вече ще се провеждат само в кабинети на ИА "Автомобилна администрация" (ИААА). Това съобщиха от транспортното министерство. Изискването влиза в сила от днес чрез последното изменение в Наредба 38 на ведомството. Промените са част от мерките, предприети от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски за спиране на порочните практики при провеждането на шофьорските изпити. На практика обаче до края на идната седмица ще се провеждат още изпити за водачи в частните кабинети на автошколите поради отдавна изготвени и влезли в сила графици, обясниха за "Стандарт" от ИААА.

Данните от проверките на ИААA и на Специализираната прокуратура показаха, че досега резултатите от изпитите често се манипулираха с камери, монтирани над работните места в част от изпитните кабинети в автошколите. Един от похватите бе използването на слушалки, мобилни телефони и други устройства, чрез които верните отговори се диктуват на кандидатите от лица извън залите. Другите методи за измама са явяване на изпита на различно лице от вписаното в протокола, размяна на таблетите и подсказване на верните отговори. За подобни нарушения от 1 април тази година до момента са анулирани резултатите от изпитите на около 144 кандидат-водачи.

С новите изисквания ще се установи пълен контрол върху системата за видеонаблюдение и техническите средства при изпитите, коментираха от транспортното министерство.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички