Изпитите за водачи само в автомобилна администрация (ОБЗОР)

Изпитите за водачи само в автомобилна администрация (ОБЗОР) | StandartNews.com

Теоретичните изпити на кандидатите за водачи вече ще се провеждат само в кабинети на ИА "Автомобилна администрация" (ИААА). Това съобщиха от транспортното министерство. Изискването влиза в сила от днес чрез последното изменение в Наредба 38 на ведомството. Промените са част от мерките, предприети от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски за спиране на порочните практики при провеждането на шофьорските изпити. На практика обаче до края на идната седмица ще се провеждат още изпити за водачи в частните кабинети на автошколите поради отдавна изготвени и влезли в сила графици, обясниха за "Стандарт" от ИААА.

Данните от проверките на ИААA и на Специализираната прокуратура показаха, че досега резултатите от изпитите често се манипулираха с камери, монтирани над работните места в част от изпитните кабинети в автошколите. Един от похватите бе използването на слушалки, мобилни телефони и други устройства, чрез които верните отговори се диктуват на кандидатите от лица извън залите. Другите методи за измама са явяване на изпита на различно лице от вписаното в протокола, размяна на таблетите и подсказване на верните отговори. За подобни нарушения от 1 април тази година до момента са анулирани резултатите от изпитите на около 144 кандидат-водачи.

С новите изисквания ще се установи пълен контрол върху системата за видеонаблюдение и техническите средства при изпитите, коментираха от транспортното министерство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай