Изненада! Българин обличал принцеса Даяна

Ганчо Тасков от 40 години живее в Австралия и два пъти е бил личен дизайнер на майката на Хари и Уилям

Изненада! Българин обличал принцеса Даяна | StandartNews.com

Българинът Ганчо Тасков, който от 40 години живее в Австралия, два пъти е бил личен дизайнер на принцеса Даяна и още пази в архива си нейните писма в знак на признателност към работата му. Това съобщава сънародникът ни за БТА.

Ганчо Тасков е роден в Кюстендил, в семейството на дърворезбари. Още на тригодишна възраст роднините му забелязват неговия талант и любовта му към визуалните изкуства.

Като дете има художествени изяви в изложби в Индия, Италия и Русия. В младежките си години започва да се увлича по изящни изкуства. Практикува живопис, графика, иконопис, модна илюстрация.

На 37 години българинът заминава за Австралия и започва да се занимава с дизайн на скулптури от цветя, наричан още фитодизайн.

"В този вид изкуство няма декадентство, превзетост или грозота. Цветята са красиви, те са Божие творение и могат да докоснат човешката душа", споделя сънародникът ни.

Ганчо Тасков е участвал много пъти в биеналета и е част от Международното цветно изложение във Флорида. Тази година на Международното цветно шоу в Мелбърн българинът представи композиция, вдъхновена от съзвездието "Орион".

"То е много красиво и съвременните астрономи предполагат, че там е раят", коментира той.

За трети март българинът откри изложба в престижна галерия в Сидни: Rhythmic gymnastics - harmony with two line". Тя е посветена на българската художествена гимнастика.

Изложбите на Ганчо Тасков имат благотворителен характер. Чрез тях той помага на деца сираци. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай