Измолили от султана частица от светинята

Измолили от султана частица от светинята | StandartNews.com

Всяка година в нощта срещу 14 септември - Кръстовден - хиляди поклонници от цялата страна преспиват под открито небе в местността "Кръстова гора" до родопското село Борово с надежда за лек и спасение. Твърдо вярват, че тук някъде е скрита частица от Честния Кръст Господен. На мястото някога е имало манастир. Запазени са зидове, разкрити са основи на старата църква, камъни със следи от свещи по тях, намерени са в земята кръстове от бигор. А легендата започва ето така.

През 1933 година в село Борово пристига Йордан Стойчев Дрянков, родом от село Ковачевица, Гоцеделчевско. Йорданчо, както го наричали всички, понякога получавал видения. След една нощ, прекарана на връх Кръстов, му била разкрита историята на мястото - че в манастира се пазела частица от Кръста Господен. Преди това тази частица се съхранявала в Истанбул в султанската съкровищница. Руският цар научил за това и изпратил пратеници с богати дарове за султана, като им поръчал да не искат нищо друго като ответен подарък освен частицата от кръста. Султанът се съгласил. Но майка му като научила за това, му рекла:

"Какво си направил?! Знаеш ли, че тази част от кръста крепеше властта и силата ти! Пусни потеря да хванат пратениците и да си го вземат!"

Султанът изпратил войниците си. Но пратениците, като узнали, че ги търсят, не се върнали по пътя, по който дошли, а се отправили към Средните Родопи. В манастира на днешния връх Кръстов предали на монасите свещената частица и заминали за Русия, като мислели по-късно да се върнат, за да си я вземат. Но не след дълго манастирът бил нападнат и разрушен до основи, а монасите избити. Те успели обаче да скрият реликвата. Йорданчо съобщил още, че му било казано да се постави метален кръст в знак на това, че там има частица от Кръста Господен. За това свое видение той известява цар Борис III, с когото се познавал лично. Така на 1 май 1939 г. на връх Кръстов е изнесен 66-килограмов метален кръст, изработен със средства от цар Борис III и подполковник Величков. В края на водосвета на менчето със светена вода кацнал бял гълъб, който след това литнал към западното възвишение на връх Кръстов. Йордан Стойчев казал на хората да го последват, защото той ще им покаже къде се намирало старото манастирско аязмо. Гълъбът кацнал на една скала, в долната част на която бликнала вода след разчистването на натрупаните камъни.

През 1956 г. с помощта на всички вярващи е построен параклисът "Св. Троица" върху част от запазените основи от старата манастирска църква, разположена на западното възвишение на връх Кръстов. През есента на 1995 г. в присъствието на патриарх Максим и членовете на Светия синод Пловдивският митрополит Арсений освещава новопостроената църква на Кръстова гора "Покров на Пресвета Богородица". От двете страни на стъпалата към кръста са изградени 12 параклиса, посветени на 12-те апостоли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай