Измамили чужденци с имоти върху спорен парцел

НСА си върна терен от 2400 кв. м, отнет от общината преди 14 г.

Измамили чужденци с имоти върху спорен парцел | StandartNews.com

София. Чужденци са излъгани да купят апартаменти върху парцел в Равда, за който се водят съдебни спорове от години. Днес съдия-изпълнител върна на Националната спортна академия терен от 2400 кв. метра в морската база край Несебър. Пред блока студенти от академията аплодираха случващото се. Докато траеше процедурата, пред сградата се появи рускинята Наталия Давидова, която има апартамент в комплекс "Акротирия", вдигнат върху терена след 2006 г. "Дойдохме на почивка, а сега научаваме, че сме броили хиляди евро за нещо, което няма да бъде наше. Купихме апартамент за 83 000 евро, спечелили сме всички дела, законни собственици сме, а сега ни гонят. Сред нас има хора, които са си продали всички имоти в Русия, за да дойдат тук", каза Давидова, която е и управител на съвета на руските собственици в сградата. "Аз подарък за 83 000 евро няма да направя. Ще си търсим правата в Страсбург, ще сезираме и Руското консулство, ще направим международен скандал", каза тя и допълни, че има решение на българския съд, който признава документите й за собственост за напълно редовни.

Англичанинът Глен Уйлан също обяви, че е законен собственик на апартамент и говори от името на половината собственици в комплекса - около 20 английски семейства. "Консултирали сме се и с английските институции, ще сезираме нашето правителство, тъй като сме законни собственици с нотариални актове", каза той.
Съдия-изпълнителят Трифон Димитров каза, че е разяснил на всички собственици, че в 3-дневен срок могат да подадат протест пред съда срещу действията му по вкарване на НСА във владение на имота. Той обясни, че ректорът на НСА го е помолил да не бързат с изгонването на хората и запечатването на сградата, защото все още е летен сезон и апартаментите са пълни. Но след 30 септември ще стане ясно какво ще се случи със сградата. Вече има влязло в сила решение на съда, с което подробният устройствен план на сградата е обявен за нищожен. Тя е заличена и от кадастралната карта с решение на Бургаския административен съд. В съда е атакувано и строителното разрешение, но още няма решение от този казус.

Според ръководството на висшето училище терените са реституирани съмнително. Държавният парцел е актуван като общинска собственост през 1999 г., част е от бившето АПК - Несебър. В него е терен от 600 квадрата с една барака, собственост на базата от 1974 г. Приватизаторът "Спектър" ги прегражда като свои, разказва доц. Христо Константинов, зам.-ректор на НСА и мениджър на базата. Впоследствие теренът е уголемен до 2,4 дка. Построен е апартаментен комплекс с 50 жилища, които са продадени в периода от 2006 до 2010 г. на българи и чужденци. От 2002 г. започва съдебната битка между НСА и приватизатора. В крайна сметка съдът доказа, че теренът е държавна публична собственост и с право академията може да го стопанисва, подчерта доц. Христо Константинов. Той поясни, че казусът е сложен, защото тяхната битка се е отнасяла за терен, а докато делата се финализират, вече има сграда, която се обитава. В решението от 2009 година е записано, че теренът е публична държавна собственост. НСА с основание стопанисва и управлява имота и той трябва да бъде изчистен от строителни отпадъци и предаден на законния собственик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай