Измъкваме се от снежния капан (обновена)

Измъкваме се от снежния капан (обновена) | StandartNews.com

София. Бавно страната започва да се измъква от снежния капан, в който попадна през изминалите два дни. В четвъртък половината България беше изправена пред бедствено положение.  Днес силният вятър и обилните снеговалежи са към своя край. Жълт код е обявен само в 9 области от североизточна България заради прекалено ниските градуси, които се очакват там - до минус 11.

Въпреки това бедствено остана положението до обяд в област Шумен. Все още екстремалните обстоятелства не са отменени в разградските общини Исперих и Самуил, както и в голяма част от общините във варненския регион. Това са Суворово, Долни чифлик, Вълчи дол, Бяла, Дългопол, Аксаково, Ветрен и Аврен. В областта на Бургас в бедствено положение е само община Руен.

През изминалото денонощие служителите на Гражданска защита са помогнали при 190 произшествия, от които 60 пожара и 12б спасителни операции. Изтеглени са 138 закъсали автомобила и са евакуирани 521 души.

Все още има и затворени пътища. Забраната за движение по всички пътища във Варненско засега остава. В областите Шумен, Разград, Добрич и Силистра е забранено движението на всички превозни средства. Затворени са третокласните пътища и в областите Русе, Търговище,Силистра, Варна, Бургас, Сливен и Стара Загора. Леките коли трябва да са с вериги в проходите "Пампорово", "Рожен" и "Превала". Автомагистрала "Хемус" е затворена в отсечката Девня-Варна в двете посоки, а "Тракия" в отсечката Бургас-Карнобат. От пътната агенция се надяват всички пътища да се отворят следбяд в петък. по-късно това потвърди и регионалният министър Лиляна Павлова.

Днес е нормализиран и общественият транспорт. В последния работен ден преди празниците от централната автогара в София ще тръгнат извънредно 40 автобуса. От БДЖ съобщиха, че билетите по големите гари като София, Русе, Пловдив, Бургас и Варна са почти напълно изкупени, но железницата са в готовност да пуснат още 175 допълнителни вагона. Очаква се днес от столицата да тръгнат 300 000 коли. През празниците обаче има специален режим за движение на ТИР-овете. В петък те няма да се движат от 16 до 22 ч, в събота - от 8 до 12 ч, а на 26 декември от 12 до 22 ч. Специалистите препоръчват на всички шофьори да карат внимателно, със зимни гуми, пълен резервоар и да не забравят за всеки случай веригите.

В петък е и най-късият ден през годината, който бележи началото на астрономическата зима. Това означава, че от утре денят ще става по-голям, а нощта по-кратка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай