Изкупиха гайдите от щандовете на Роженския събор

Изкупиха гайдите от щандовете на Роженския събор | StandartNews.com

Изкупиха гайдите от щандовете на Роженския събор. Това съобщава бТВ и уточнява, че типичният музикален инструмент е сред най-продаваните стоки. Неговата цена е между 200 и 250 лв. 

Оказва се, че работилницата на Христо Топчиев, който прави гайди от години, е предизвикала небивал интерес на Роженските поляни. Именно президентът Росен Плевнелиев бе сред първите, които се запознаха с неговия майсторлък.

Топчиев майстори гайди и свири на този инструмент от 30 години. Досега е направил около 800 гайди, като най-голямата е от еркич (козел), а най-малката - от вимето на коза.

Качественият материал е тайната за направата на хубавата гайда, споделя родопчанинът. „Трябва да бъде сух, съхнал 5-6 години и след това вече се обработва за гадоници, ручила и така. Пискуните също навреме трябва да се събират, от бъзлян ги правим. Кожата трябва да се прави от ярета, а по-голямата от коза", разказва той.

Майсторът има мечта да направи гайда с пет ручила. „Ще бъде малко по-друг звук, защото си е измислена от мене. Това ще бъде нещо ново", казва Христо, който споделя с болка, че няма кой да наследи занаята му.

Звукът от родопската каба гайда грабва не само българи, закърмени с родния фолклор, а и много чужденци, които решават да се научат как се свири на подобен инструмент. Много от тях, живеещи в България, участват в традиционното надсвирване в село Гела, което ще се проведе в началото на август. ДЮФА "Орфей" и оркестър "101 каба гайди" в Смолян са само част от местата, където много деца учат за гайдари. Интересен е фактът, че все повече жени в Родопите свирят на гайда. Много гайдари, търсещи препитание в столицата, преподават уроци в различни школи. 

Вижте целия репортаж на бТВ за каба гайдите ТУК. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай