Издатели предлагат: 5% ДДС за книги и вестници

Издатели предлагат: 5% ДДС за книги и вестници | StandartNews.com

София. Данъкът за книги и вестници у нас да стане 5%. Това предлагат от сдружение "За възраждане на книгата". България е единствената страна в ЕС с толкова висок налог върху книгите и вестниците. В Англия и Чехия ДДС е 0%, а във Франция и Полша - 8-9 процента, каза Жеко Димитров. Според него високият налог убива книжния пазар у нас.

През миналата година всяко домакинство е купило едва по една нова книга, каза той. Това предимно са били художествена литература на нови автори и готварски рецепти. Заради високия налог у нас родни издателства били принудени да печатат томчета в Китай. В подобно положение е бил поставен дори Светият синод за последния тираж на Библията.

Понижаването на ДДС до 5% ще увеличи тиражите на книгите и вестниците с 13%, заяви Димитров. Заради високите налози пред колапс е и издателският бизнес. "Класика на 20 в." е била напечатана в Германия заради по-ниските цени. Ако налогът у нас падне на 5% и за печата и предпечата на една книга, цената й би могла да се смъкне с 20%, смятат издателите. По този начин и българските автори ще могат да поемат глътка въздух. Сега тиражите, в които те излизат, са около 500 бройки. Крайната цена за книга е 10 лв. за 200 страници.

За да намерят подкрепа за намаляването на ДДС върху книгите и вестниците, от сдружението започнаха подписка пред Народната библиотека в София. Само за няколко часа в София те събраха първите 50 подписа. Съвсем скоро от "За възраждане на книгата" ще организират подписки в Пловдив, Варна и Бургас. Те ще дават информация своевременно кога и къде ще се набират привърженици на благородната си кауза. На 15-ти септември пък ще входират подписката с исканията си в парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай