Иван Илчев: Студентите да потърсят друга форма на протест

Иван Илчев: Студентите да потърсят друга форма на протест | StandartNews.com

София. Академичният съвет на Софийския университет подкрепя протестиращите студенти, но ги призовава да прекратят окупацията. Това стана ясно след приключване на заседанието на Академичния съвет на СУ „Св. Климент Охридски". „Студентите да потърсят друга форма на протест", заяви ректорът на СУ професор Иван Илчев.

"Убедени сме, че младите хора трябва да бъдат насърчавани да изразяват общественото си мнение. Окупацията е крайно средство, което наруша правата на студентите, които искат да учат, на преподавателите и на администрация", каза още професорът.

"Академичният съвет се обявява против използването на студентите за политически цели. Призоваваме да се потърсят други форми на протест", уточни проф. Илчев.

"Обръщаме се с призив за търпение към всички студенти, преподаватели и служители, и към цялото общество, независимо дали подкрепят протестите или не", пише още в декларацията, която ректорът на СУ прочете пред един от входовете на университета.

Стандарт Нюз припомня, че заседанието на Академичният съвет на СУ продължи повече от три часа. След края му студентите бяха призовани да възстановят нормалният достъп до сградата на университета. Утре, 29 октомври, няма да се провеждат учебни занятия, но не стана ясно дали студентите ще прекратят окупацията. Протестиращите студенти обявиха, че няма да прекъсват окупацията. 

По-рано днес студенти от ВТУ, НАТФИЗ, НБУ и ПУ подкрепиха окупацията и "Ранобудните студенти" от СУ. Съветът на ректорите пък излезе със своя официална позиция по повод окупацията, в която пише, че студентите имат право да протестират, но той възразява срещу възпрепятстването на учебния процес.

Театрите ще изразяват подкрепата си за студентите след всяко представление, но няма да затварят врати. Това стана ясно от коментар на Христо Мутафчиев за „Дарик". Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев каза още, че има шанс театрите да затворят принудително единствено заради политиката на сегашното правителство в областта на културата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай