Италианска компания спряла работата по линията Пловдив - Бургас

Италианска компания спряла работата по линията Пловдив - Бургас | StandartNews.com

Италианската компания, която изпълнява строителството на ЖП линията Церковски - Карнобат - Владимирово - Бургас е спряла работа. Това е показала проверка на министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова. Тя лично пристигна, за да провери как върви строителството по ЖП линията Пловдив - Бургас.

"Това е един основните ни проекти, а стойността му е 340 млн. лева без ДДС. Този трети участък е рисков и искахме да се уверим, че изпълнителите ще работят по график. Видяхме, че там няма достатъчно строители и машини. Строителят не е мобилизирал никой. Рехабилитацията на ЖП гарата в Карнобат дори не е започнала. Плащаме всичко редовно, а не се работи. Италианската фирма изпълнител има три дни да ни отговори за причините", заяви министър Ангелкова. Тя допълни, че ако и след това строителството не се активизира, то тогава от Министерството ще започне процедура по прекратяване на договорите.

Според транспортния министър няма никакъв риск до края на тази година държавата да загуби средства по европейските програми. Имало опасност обаче за 2015 година. Министър Ангелкова се срещна и със строителите, които ще рехабилитират ЖП гара - Бургас. Проектът трябва да е готов в четири месечен срок. "Имаме пълно съдействие и от Министерство на културата, защото сградата е паметник на културата. Така искаме да минимизираме рисковете за сградата", каза министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай