Историческо! 25-етажна ракета излетя до Луната, подготвя спускане на астронавти

Първата частна мисия

Историческо! 25-етажна ракета излетя до Луната, подготвя спускане на астронавти | StandartNews.com

Спускаемият апарат Nova-C на компанията, наречен Одисей, излетя малко след 1 часа сутринта местно време на върха на ракета Falcon 9, управлявана от SpaceX на Илон Мъск от космическия център Кенеди на НАСА в Кейп Канаверал.

Онлайн видео емисия на NASA-SpaceX на живо показа двустепенната, 25-етажна ракета, която се изстрелва от стартовата площадка и се вдигна в тъмното небе над атлантическото крайбрежие на Флорида, следвана от огнено жълтеникава струя изгорели газове.

Изстрелването, което беше насрочено за сряда сутринта, беше отложено за 24 часа поради неправилни температури, открити в течния метан, използван в задвижващата система на спускаемия модул. SpaceX каза, че проблемът е решен по-късно, пише News.bg.

Въпреки че се счита за мисия на Intuitive Machines, полетът IM-1 носи шест товара от инструменти на НАСА, предназначени да събират данни за лунната среда преди планираното от НАСА връщане на астронавти на Луната по-късно това десетилетие.

Ако успее, полетът ще представлява първото контролирано спускане до лунната повърхност от американски космически кораб след последната мисия на Луната с екипаж на Аполо през 1972 г. и първото от частна компания.

Подвигът също така ще отбележи първото пътуване до лунната повърхност в рамките на програмата на НАСА за луната Артемида, тъй като САЩ се надпреварват да върнат астронавтите на естествения спътник на Земята, преди Китай да приземи свой собствен космически кораб с екипаж там.

НАСА обяви миналия месец, че отлага целевата си дата за първото кацане на Луната с екипаж на Артемида от 2025 г. до края на 2026 г., докато Китай заяви, че се стреми към 2030 г.

Миналия месец Япония стана петата страна, която постави апарат за кацане на Луната, като нейната космическа агенция JAXA постигна необичайно прецизно "точно" докосване на своята сонда SLIM миналия месец.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай