Истинската история на една гейша

С моето изкуство печелех повече от директорите на големи компании, казва тя

Истинската история на една гейша | StandartNews.com
  • Минеко Ивазаки осъди писателя Артър Голдън и написа автобиографията си
  • С моето изкуство печелех повече от директорите на големи компании, казва тя

През 1997 г. целият свят научи за Минеко Ивазаки, след като американският писател и японист Артър Голдън издаде книгата си "Мемоарите на една гейша". През 2005 г., когато излиза едноименният филм, успехът става изключителен. Самата госпожа Ивасаки обаче е недоволна от факта, че в книгата има много грешки и неточности. Тя съди писателя за клевета, извращение на традиционните японски ценности и унижение на професионалното й достойнство. И печели делото. За да може повече хора да научат истината за професията гейша, Минеко Ивасаки написа автобиографична книга "Животът на една гейша". С разрешението на издателство Бомбора Lenta.ru публикува фрагменти от текста.

Любимите ми клиенти бяха експертите в определена област. За мен лично най-приятните озашики /б.ред Ozashiki е времето, когато домакинът на партито и неговите гости се наслаждават на най-добрата храна, разговори и изискани забавления/ бяха тези, по време на които можех да науча нещо ново.

Някои клиенти ми харесаха толкова много, че винаги намирах време да посетя техните ozashiki, независимо колко натоварен беше графикът ми. Други се опитвах да избягвам по всякакъв начин. Понякога трябваше да бъда мила с хора, които изглеждаха физически неприятни. Това беше най-трудното.

Обхватът на темите за разговор по време на банкета е много широк. Гейко трябва да е в крак с актуалните събития, да има разбиране за съвременната литература и задълбочени познания за традиционните форми на изкуството като чаена церемония, аранжиране на цветя, поезия, калиграфия и живопис. Първите 40-50 минути от партито обикновено са посветени на тези теми.

Цената за присъствие на подобно парти е значителна. Ozashiki струва около 500 долара на час. Тази сума включва наема на помещението и услугите на служителите, но без храната, напитките и таксите за гейко. Двучасово парти с пълна вечеря за няколко гости и услугите на три или четири гейко може да струва 2000 долара.

Един ден бях поканена на ozashiki. Казаха ми, че организаторът много иска да присъствам, но имах лошо предчувствие. И проблемите започнаха веднага. Там беше гейко на име г-жа К. Както обикновено, тя вече беше пияна, когато пристигнах.

Когато идва в ozashiki, гейко първо се покланя на по-големите сестри, а след това на клиентите. Поклоних на г-жа К. и я поздравих учтиво. После се поклоних на домакина на празненството. В отговор той ми каза: "Много се радвам да те видя отново".

Погледнах нагоре и го познах: този човек беше на злополучния банкет, по време на който забравих да поздравя гостите. Аз се извиних няколко пъти на домакина, но г-жа К. се държеше грубо с мен. Каза ми: "Сляпа ли си? Не виждаш ли, че пуша?" "О, разбира се. Съжалявам. Веднага ще ти донеса пепелник". Но г-жа К. хвана лявата ми ръка и изтръска пепелта право в отворената ми длан. Спомних си как леля Ойма ми казваше, че истинската гейко остава спокойна каквото и да се случи. И си помислих: "Това е като духовна практика. Ако мисля, че пепелта е гореща, значи ще е гореща. Ако мисля, че няма да ми навреди, тогава нищо няма да се случи". Г-жа К. угаси фаса си в дланта ми и едва тогава пусна ръката ми. Извиних се и отидох в кухнята за парче лед. След това се върнах в залата и отново поздравих клиента, сякаш нищо не се е случило.  Този ден успях да науча две важни правила:

1. Винаги показвайте уважение към по-големите сестри.

2. Никога не показвайте враждебност или грубост пред клиент.

Кадър от филма "Мемоарите на една гейша"

На другия ден посетих г-жа К. Казах й: "Извинявам се за вчерашното недоразумение". "Да, добре. Ами ръката?" "О, толкова съм тромава. Не погледнах и се спънах. Но исках да ти благодаря за ценния съвет, който ми даде снощи. Ще помня думите ти и ще се ръководя от тях занапред". Тя явно беше унизена и изумена, че имах смелостта да се преструвам, че нищо не се е случило. Аз стигнах до върха. И г-жа К никога повече не ме безпокои.

(...)

Сутринта отидох на репетиция за юкатакай, летния танц, а вечерта, все още слаба и уязвима, отидох на озашики. Щом се поклоних, поздравявайки гостите, един от тях, правейки се на пиян, ме блъсна. Паднах по гръб и се канех да стана, но внезапно той дръпна подплатения край на кимоното ми, вдигна полата и разкри краката и бельото ми. После ме хвана за краката и ме повлече по пода като парцалена кукла. Гостите започнаха да се смеят. Бях бясна от това унижение. Скочих на крака, оправих полите си и отидох в кухнята. Взех нож за сашими и се върнах в банкетната зала. Започнах да говоря много бавно: "Искам всички да слушате много внимателно. Сега ще нараня този човек. Може дори да го убия. Искам всички вие да разберете колко дълбоко съм унизена". Приближих се до нападателя си и притиснах ножа към гърлото му. "Телесните рани зарастват. Но душевните остават за цял живот. Ти нарани гордостта ми. Няма да забравя какво се случи днес докато съм жива. Но не си струва да вляза в затвора, така че ще те пусна. Този път. Но да не си посмял да повториш нещо подобно". С тези думи забих ножа в татамито на сантиметър от човека, седнал на тепиха, и, вдигайки високо глава, се отдалечих от залата.

На следващия ден една майко, която беше присъствала на вчерашното озашики, ми разказа как гейко е планирала тази мерзост и убедила клиента да ме унижи.

Хладният ми гняв не само не спря атаките на завистниците, но дори ги влоши. Враждебността се проявяваше по различни начини. Например моите аксесоари и реквизити (ветрила, чадъри, бъркалки за чай и т.н.) постоянно изчезваха. На банкети други гейко или ме игнорираха или се държаха грубо. Умишлено ме изпращаха на срещи на грешен адрес. Една вечер, когато се върнах у дома, извадих 22 игли от подгъва на моето прекрасно кимоно. Нямах нито една приятелка на моята възраст.

Само няколко от старшите успешни гейко ми показваха доброта. Приеха моята популярност като феномен и я оцениха високо.

Степента, в която гейко е търсена, може да се оцени по числата, с които оперира счетоводната система Gion-kobu. Общата сума е публично достъпна. Приходите ми много скоро заеха първите позиции. Шест години останах на върха: пет от тях като майко и цялата първа година като гейко. От самото начало бях ангажирана с прекомерно много ozashiki. Всяка вечер присъствах на десетина партита. Понякога се присъединявах към партито само за пет минути, след което отивах на следващата покана. Но заради популярността ми клиентите бяха таксувани за цял час от времето ми. Не мога да дам точни цифри, но вярвам, че печелех около $500 000 на година. По стандартите на Япония през 60-те години това беше значителна сума, дори директорите на повечето компании получаваха много по-малко пари. Ето защо легендата, че гейко предоставят сексуални услуги на клиенти, е толкова нелепа. При такива такси защо ще правим това?

Но колкото по-популярна ставах сред клиентите, толкова по-отчуждена се чувствах от другите гейко. Те се отнасяха грубо с мен.

Но един ден ми хрумна идея. Реших да се опитам сама да организирам партита. Наемах от три до пет гейко за всяко събиране. Щом портфейлите им започнаха да се пълнят, те промениха отношението си към мен. Атаките започнаха да стихват. Това засили решимостта ми да остана на върха. Моята хитра стратегия можеше да проработи само ако все още бях номер едно. .

С жените се опитвах да бъда приятелка. Но с мъжете бях непреклонна. Един ден, на 5 януари, се връщах от храма Шимогамо, където изпълнявах новогодишен танц. В ръцете си държах "стрела, отблъскваща демони" - талисман, продаван в шинтоистките светилища в навечерието на Нова година. Към мен вървеше мъж на средна възраст. Приближавайки се, той се обърна и без да каже нито дума, започна да ме опипва.

Хванах копелето за дясната китка и с всички сили забих бамбуковата стрела в ръката му. Погледнах с леден поглед и казах: "Е, приятелю, имаме две възможности. Или ще отидем в полицията, или ще се закълнеш тук и сега, че никога няма да направиш подобно нещо на никоя жена. Ти решаваш".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай