Испански ордени за бизнесмени в България

Испански ордени за бизнесмени в България | StandartNews.com

София. Офицерски кръст на Ордена за граждански заслуги, държавна награда на Кралство Испания, връчи снощи посланикът на Мадрид в София, Н. Пр. Хосе Луис Тапиа, на двама предприемачи от родината му, които развиват бизнес в България.

Церемонията се състоя в резиденцията на дипломата в столицата и на нея бяха удостоени с отличието Серхио Кастро, Управляващ директор на РОКА за Югоизточна Европа, и на Хосе Гарсия Педрахас, управител на ТЕПРО България. ТЕПРО управлява и обработва около 6000 хектара земеделски земи в Северна България и дава работа на десетки сънародници. Хосе Гарсия – „Пепе", който се просълзи от вълнение на церемонията, рискува всичко и започва бизнеса си у нас през 2006 г. с едва 300 хектара земя и само четирима души екип, който скоро след това се увеличава да 50 души, към които се прибавят и други 50 непреки работни места, в най-бедния регион на ЕС.

РОКА е също добре позната компания в България, която освен със световно уважение и репутация се ползва и от адмирациите на местния пазар. Тя става първият испански инвеститор в страната ни, след като стъпва тук през 1999 г. В тази създадена през 1917 г. като фамилна компания, която днес е световен лидер и държи солидни позиции на 135 пазара по света, Серхио Кастро влиза през 2001 г. А от 2013 г. цяла Източна Европа зависи от него в този сегмент на пазара, посочи посланик Тапиа.

Той изтъкна серизоната корпоративна социална отговорност, която демонстрират двете испански компании, припомняйки, че РОКА дари миналата година санитарно оборудване на бежански центрове в България, докато ТЕПРО наема и осигурява прехрана на представители на етнически малцинства у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай