Испански награди за „Стандарт”

Испански награди за „Стандарт” | StandartNews.com

София. „Стандарт" доминира тазгодишния конкурс „Светове и цветове" на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, Съюза на българските журналисти и ROCA България. Не един, а двама редактори от отдел „Международна информация" грабнаха призове в надпреварата. Шефът на отдела, Владислав Пунчев, който е и кореспондент в България на испанската държавна информационна агенция ЕФЕ, взе топ наградата „Светлана Плашокова" в направление „За кореспонденция от и за испаноезичния свят", категория „Печат и интернет медии". Грамота, книги и статуетка, чийто автор е скулпторът Атанас Гаджев и творбата му е алюзия между пламък от свещ и перо, връчи на Владислав зам.-посланикът на Испания, Лаура Фернандес Абад. Оля Ал-Ахмед пък бе удостоена с новоучреденото отличие „Акцент" за серия публикации в различни медии за проблема с бежанците в България, за войната в Сирия и с Ислямска държава и за кризата в Украйна. Конкурсът отдава почит на нашите рано отишли си колеги – журналистите испанисти Светлана Плашокова-Митова и Самуел Франсес.

Приз „Светлана Плашокова" в категория „Радио" взе редакторът и водещ в програма „Христо Ботев" на БНР, Цветан Цветанов. Той участва в конкурса със свое предаване по интернет радио Binar към БНР за Крейг Сътън, който използва рамката на фламенкото за своя авторска музика.

Наградата за „Телевизия" пък спечели водещата на предаването „Брюксел 1" по телевизия On Air, Милена Милотинова. Тя бе номинирана с две предавания за Испания – за абдикацията на крал Хуан Карлос и за референдума в Каталония.
Наградата „Самуел Франсес" в направление „За професионална и гражданска етика" също отиде в три медии. В категория „Печат и интернет медии" бе наградено българското издание на „Монд Дипломатик" за серия публикации, посветени на европейската криза и на проблемите пред различни страни в Латинска Америка. Номинацията бе от Румяна Кочанова, журналист в седмичника Europost.

Лили Маринкова, водеща на предаването „Неделя 150" по БНР, спечели в категория „Радио" за цялостната й журналистическа работа, а в категория „Телевизия" отиде при Минчо Христов, водещ на предаването „Премълчани истини" по „Евроком".

Три дами пък бяха удостоени с приза „Светове и цветове" в направление „За екология, култура и традиции". Катерина Хапсали от сп. Тема спечели с с поредицата си „Жени с история", представяща съдбите на емблематични за България и света дами.

Мария Димитрова-Пишо от Радио „България" взе приза за поредица от радиоматериали, отразяващи развитието на 5-годишен проект за внос от Испания в България на белоглави лешояди и за адаптирането на птиците.

Поли Златарева от БНТ пък бе наградена за нейно интервю с баския скулптор Айтор де Мендисабал за предаването „Панорама" на БНТ и за свой репортаж от Каталония за „Панорама".

Подгласник на Оля Ал-Ахмед в отличието „Акцент" бе Хосе Антонио Санчес Мансано, испански журналист на свободна практика, който публикува в испанската интернет медия FronteraD. Участва с два материала на испански, публикувани във FronteraD - кореспонденция за предизборната ситуация в България и кореспонденция за сирийските бежанци в България.

Наградите на церемонията в шоурума на ROCA България в столицата връчваха Техни Превъзходителства посланиците на Аржентина - Гийермо Асрак, на Венецуела - Ориета Капони, на Куба – Педро Пабло Сан Хорхе, а така също и директорът на Институт „Сервантес" - Хавиер Валдивиелсо, представителят на Почетното консулство на Чили - Андрес Сааведра, председателят на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България - Къдринка Къдринова., и.д. председателят на Съюза на българските журналисти - Снежана Тодорова, мениджърът „Маркетинг и продажби" на „Рока" за Югоизточна Европа - Веселин Симов и изпълнителката от дуо „Лос Хемелос" - Валентина Серафимова. Която кипна кръвта с феноменални изпълнения на испански и латиноамерикански песни под акомпанимента на китарата от дуото „Лос Хемелос". И така официалната церемония се превърна в дива фиеста от танцуващи и пеещи с цяло гърло дипломати и журналисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай