Искат "Стара планина" за ген. Делов (обновена)

Искат "Стара планина" за ген. Делов (обновена) | StandartNews.com

Кърджали. Гражданска инициатива събира подписи за удостояване на ген. Васил Делов с орден „Стара планина - първа  степен с мечове”.

Подписката ще бъде предоставена на Националния комитет за честване на 100  години от Балканската война, който трябва да внесе предложението в Министерския съвет, а после и в Президенството, за да може командирът на Хасковския отряд, освободил Кърджали през 1912 г. да получи признание на цяла България. Това съобщи народният представител  Цвета Караянчева, която председателства гражданската инициатива. Тя уточни, че решението е взето часове след тържествената сесия на местния парламент в Кърджали, където мнозинството съветници от ДПС не подкрепиха номинирането на  ген. Делов за почетен гражданин на Кърджали. В Гражданския инициативния комитет  участва и художникът Джемал Емурлов –Джими.

Поведението на съветници от Движението е пример за липса на демокрация. Историята отдавна се е произнесла за събитията преди 100 години и заслугите на ген.  Делов, каза областният управител Иванка Таушанова, член на Националния комитет за честване на Балканската епопея. Няма как да празнуваме 21 октомври – деня на Кърджали, без да отдадем истинска почит и признание на неговия освободител, заявиха  организаторите.
       
Подписката ще продължи до 30 октомври. До момента вече събрани 54 парафа от граждани, сред които има както християни, така и мюсюлмани. Желание да се включат са заявили от други общини – Хасково, Стара Загора, Сливен Смолян, Велико Търново, както и родният град на ген. Делов – Котел.

„Във войните са умирали и българи, и турци, а техните имена са на паметниците. Не можем да позволим на една политическа сила да размахва пръст и търси политически дивиденти”, коментира още Караянчева. Тя подчерта, че инициативата  не трябва да се разглежда като партийна. „Тя е на цялата общественост. Очакваме към подписката да се присъединят симпатизанти  и от други политически формации, включително и от ДПС”, каза още депутатката. По думите й от ДПС правят опит да спрат пробива на  ГЕРБ сред изселническите организации в Турция.

Както агенция Стандарт Нюз вече съобщи Кърджали буквално се разцепи, след като на тържествена сесия съветниците от ДПС не приеха ген. Делов да бъде обявен за почетен гражданин на Кърджали. Представителите на ГЕРБ и БСП, както и много участници в честванията ги напуснаха в знак на протест. А хора на ДПС опитаха да замажат положението като отидоха да положат цветя на паметника на ген. Делов.

На практика тези 22-ма общински съветници в Кърджали не се чувстват български граждани, а се чувстват свързани с каузата на Република Турция, наследник на Османската империя, коментира директорът на НИМ Божидар Димитров по повод неприетата номинация за почетен гражданин на Кърджали на генерал Васил Делов. „И затова оспорват не само ген. Делов, но и каузата на цялата война, а това е много опасно", подчерта Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай