Искат проверка за източването на Ремотекс

Предприятието отдавна се води към умишлен фалит, смятат синдикатите и работниците

Искат проверка за източването на Ремотекс | StandartNews.com

Стара Загора. Синдикатите и работническият колектив на Ремотекс, което вече втора година не изплаща дължимите заплати, са поискали да бъдат разследвани собствениците за умишлен фалит.

„Изпратихме приетата декларация до 13 институции, държавни, работодателски, синдикални, в това число и до прокуратурата", съобщи в сряда общинският председател на КНСБ Бойка Боева. Според нея и работниците публична тайна било, че мажоритарният собственик Сабин Спахиев и неговите съдружници имали регистрирани още няколко паралелни дружества - „Ремотекс-инжениринг", „Ремотекс-системс", „Ремотекс-Девня", „Ремотекс- Багнас", включително и в чужбина. Именно чрез тях са били изнасяни машини и оборудване и източвано радневското предприятие. „Ако се докаже, че то е водено умишлено към фалит, това е престъпление по смисъла на закона и собствениците могат да бъдат подведени под отговорност, но предприятието не може да бъде одържавено", поясниха магистрати.

Ремотекс не работи от есента на миналата година и на практика е фалирало. Мажоритарният собственик дори обяви, че между 1 февруари и 1 май щял да съкрати 300 души. „Тази заплаха той я отправя за 4-ти път, но така и не съкращава", припомни Боева. Според нея много хора сами напускали, отчаяни от безпаричието и се записвали на борсата, за да вземат някой лев като безработни. Персоналът вече е паднал под 500 души и продължавал да се топи.

Междувременно преговорите между БЕХ и собствениците за изкупуване на мажоритарния пакет акции от държавата са били прекратени поради нереално високата цена, която те искали за фалиралото предприятие. До края на тази седмица щял да стане известен оценителя, който трябва да определи колко реално са активите и пасивите на дружеството и колко струва реално. В началото на идната седмица се очаквало оценителите да започнат работа на терен в Раднево.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай