Искат червена точка за филмите с цигари

Искат червена точка за филмите с цигари | StandartNews.com

Филмите, които съдържат сцени с тютюнопушене, трябва да получават рейтинг за възрастни, смята Световната здравна организация (СЗО)и предупреди, че чрез киното цигарените компании продават продукта си на деца, пише „Индипендънт".

В доклад, наречен „Филми без дим", СЗО предупреди, че през 2014 година пушенето е видимо в 44% от цялата холивудска продукция и 36% от лентите, подходящи за непълнолетни. Например, в последния филм от поредицата „Трансформърс", робот може да бъде видян да пуши пури.

„Известно време наблюдавахме намаляване на тютюнопушенето във филмите и други продукции на шоубизнеса. През 2013 - 2014 г. обаче настъпи повратен момент и сцените с пушене се увеличиха", обясни д-р Армандо Перуга от СЗО. „Тютюневата индустрия търси алтернативи за реклама на продуктите си и киното е последната възможност. В някои филми можем да видим как реално съществуващи групи от хора пушат много повече, отколкото в истинския живот". Според американско изследване 4 на всеки 10 възрастни пушачи са прихванали вредния навик от филмови и телевизионни звезди. Американският център за превенция и контрол на заразните болести изчислява, че в резултат на това 6 милиона младежи са пропушили през 2014 година.

СЗО направи подобно предупреждение през 2009 г., но то беше игнорирано от правителствата по света. 4 на всеки 10 са се научили да пушат от филмите. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай