Интерпол търси родителите на похитеното от роми българче

Над 5000 сигнала за русокосата Мария са подадени в гръцката полиция

Интерпол търси родителите на похитеното от роми българче | StandartNews.com

Атина. Гръцките власти са поискали помощ от Интерпол за откриването на родителите на русото момиченце със зелени очи, намерено в ромско семейство.

Изпратени са и ДНК пробите на Мария, за да се търси възможно съвпадение в списъка на изчезнали деца, съобщи Ройтерс.

В отговор на молбата за помощ, от вчера са получени над 5000 обаждания от хора, които търсят изчезналите си деца, или предоставящи информация. Детето е под грижите на благотворителната организация "Детска усмивка" и е в добро здраве.

Детето говори само няколко думи на цигански диалект и на гръцки, а полицията предполага, че момиченцето е от някоя северна или източна европейска държава - от Скандинавия или от България.

Гръцките власти са се свързали и с други международни организации и благотворителни групи, които се занимават с изгубени или отвлечени деца.

Четиридесетгодишната жена и 39-годишният мъж са арестувани и обвинени в отвличане, а полицията разследва дали детето е жертва на трафик на хора. Това стана след като ДНК тестове показаха, че двойката в ромския лагер, с която Мария е живеела, не са нейни биологични родители.

При разпита двойката роми са дали най-малко пет противоречиви отговора за това защо Мария живее с тях, включително че детето било намерено пред супермаркет. Жената разполага с два различни документа за самоличност и други документи, които сочат, че двойката има 14 деца, като шест от тях следва да са се родили за по-малко от 10 месеца. Те получавали 2790 евро месечно помощи за дете, съобщи източник от полицията. Според някои информации то е било принуждавано да проси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай