Интелектуалци и професори с подписка за референдума

Интелектуалци и професори с подписка за референдума | StandartNews.com

София. Инициативен комитет от интелектуалци събира подписи, които да внесе в парламента, за да подтикнат депутатите да гласуват "За" провеждане на референдум. Това съобщи по Нова ТВ проф. Георги Близнашки. „Ядрото на този комитет са университетски преподаватели и интелектуалци", заяви професорът и обясни, че те започват серия разговори с ГЕРБ и Реформаторския блок. „Днес са разговорите с ГЕРБ, утре с Реформаторския блок. Надяваме се да ни подкрепят", заяви проф. Близнашки. По думите му „Зелените" ще решат в събота или неделя на каква позиция са.

„Целта е да стане ясно, че тези искания на президента имат широка подкрепа в обществото", обясни инициативата проф. Близнашки.

„Въпросът е дали има време, за да бъде организиран до 25 май този референдум. Леко скептичен съм", заяви проф. Михаил Константинов.

Изборният специалист коментира възможностите, ако бъде въведено електронното гласуване. „То ще вкара един електорален корпус в играта, който досега почти не му се чува гласът. Това са около 1 милион български избиратели от чужбина, това са хора в неравностойно положение, които не излизат от домовете си, които са 300 000 българи, както и млади хора, които биха гласували, докато си ровят из компютрите", заяви проф. Константинов.

По думите му, дори и със задължителното гласуване, няма да се стигне до 1 милион повече гласоподаватели. „В момента има 1 милион избиратели в чужбина, от тях 200 до 300 хиляди са в Турция. Всички останали не са избиратели на БСП", коментира професорът.

Проф. Георги Близнашки допълни, че от начина, по който президентът е формулирал въпросите, става ясно, че решението от референдума, ако такъв се проведе, няма да е окончателно, а ще започне сериозният разговор за избирателната система.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай