Инициаторите на изборния референдум с протест срещу Манолова

Инициаторите на изборния референдум с протест срещу Манолова | StandartNews.com

Евроизборите не може да бъдат касирани, смята бившият конституционен съдия проф. Георги Близнашки

София. Инициаторите на референдума за промени в изборното законодателство ще протестират следобед по време на заседание на комисията по работа с гражданското общество, оглавявана от Мая Манолова. Причината е, че тема на заседанието е именно внесената подписка за референдума, но на него не са поканени нейни организатори, съобщи проф. Георги Близнашки от инициативния комитет пред Нова телевизия. Той внесе близо 600 хил. подписа за референдум, на който хората да бъдат питани за задължителното гласуване, за електронното гласуване и за мажоритарния вот.

"Искаме да дадем знак, че това, което се случва, е напълно неприемливо. Не може да не поканиш автентичните представители на гражданското общество, които събраха над 570 000 подписа", обясни Близнашки.

По думите му също така евроизборите не може да бъдат касирани, каквито искания вече има внесени в прокуратурата, както и питане в Конституционния съд. Бившият конституционен съдия казва, че искането само по себе си е изправно, но сигналите ще бъдат доказани трудно. Освен това може да се оспорва изборът на отделни евродепутати, а не изборите като цяло.

„Изборите не могат да бъдат анулиани. В момента гледаме буря в чаша вода от страна на БСП и Атака", коментира Близнашки.

От своя страна математикът и бивш член на Централната избирателна комисия Михаил Константинов посъветва „ентусиастите", които искат да касират изборите, да отворят интернет страницата на ЦИК и да проверят протоколите за евровота.

„На мястото на БСП не бих оспорвал избори, при условие, че съществува случаят „Бобов дол". Атака загуби катастрофално изборите, сега може би това е опит да се успокоят избирателите им, че те всъщност не са загубили, а са ги излъгали", каза Константинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай