In memoriam: Отиде си Любка Рондова

In memoriam: Отиде си Любка Рондова  | StandartNews.com

Великата изпълнителка на македонски народни песни Любка Рондова ни напусна днес. Жената с вълшебния глас е родена в костурското село Шестово. Нейният дядо е участник в Илинденско-преображенското въстание през 1903 г. Рондова споделя съдбата на много сънародници от Егейска Македония, които вместо да бъдат настанени в родината си - България, са изпратени в други социалистически страни. Тя живее в Полша и Чехия. В Прага завършва славянска филология. През 1960 г. семейството й се завръща в България. Кариерата й започва в най-стария у нас ансамбъл за народни песни и танци "Гоце Делчев" - остава там 30 години. Нейният репертоар е изграден основно върху песни, наследени от майка й и баба й. През 1980 г. прави първите си записи в БНР, а след това и в "Балкантон". Те се радват на голяма популярност и тираж. На 22 май 2002 година Любка Рондова е удостоена с орден "Стара планина", тя е носител и на "Кирил и Методий" II степен и златен медал "Петко Войвода".

Министърът на културата Вежди Рашидов, който е син на друга голяма наша певица на фолклорни бисери - Кадрие Латифова, изпрати писмо до семейството. "Тъгувам заедно с вас от загубата на еднa от най-големите пазителки на фолклорното наследство на България. Изпитанията в живота на Любка Рондова започват от нейното детство, но вместо да я направят плаха или да я озлобят към несправедливата съдба, я превеждат по трънливия път на емигранта - за да съумее да се изгради като високообразован човек, владеещ няколко езика. Може би тъкмо тези изпитания, както и будното българско семейство, в което се ражда, й помагат толкова добре и отрано да осъзнае значението на родовата памет. Какво по-голямо доказателство за силата на българската култура, за мощта на българския фолклор от факта, че Любка Рондова успява благодарение на тях да преодолее загубата на близки, познати, на детството си и в следвоенна София да подреди един нов живот, изпълнен с песни и вяра.

Надарена със сценично и творческо дълголетие, Любка Рондова цял живот обогатява репертоара си с непознати и незаписвани преди това песни. Благодарение на нейните усилия, образци от сборниците на братя Миладинови, Кузман Шапкарев, както и от различни други източници достигнаха до широк кръг слушатели. Не са малко и авторските мелодии, създадени по текстове на български поети. Концертите, които е изнесла на няколко континента, нямат брой. Една от най-големите й гордости е, че има българчета, кръстени на нейната песен "Смиляна". Животът на Любка Рондова бе урок по патриотизъм, който тя сама разказваше простичко: "Народ, който пази хилядолетната си история, не е дошъл случайно на този свят". Убеден съм, че Любка също не бе дошла случайно на този свят. Нейният урок по родолюбие ще се помни, докато се помнят и пеят песните й, докато има фолклорни празници, национални събори като "Копривщица" и "Рожен", докато заедно поддържаме огъня на българщината жив. Дълбок поклон пред паметта й."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай