IN MEMORIAM: Невена отиде при Наум

IN MEMORIAM: Невена отиде при Наум | StandartNews.com

Невена Симеонова, една от най-интересните актриси на театъра и киното ни, се пресели в рая, където от 14 месеца я очакваше Наум Шопов. 76-годишна дама страдаше от различни болести още преди смъртта на съпруга си. След като българският Крал Лир си отиде, тя се опита да не разочарова династията и мъжки се бореше с коварните диагнози, но уви!

Наум и Невена са неразделни половин век. Те се запознават и залюбват във Военния театър. Тогава проф. Сашо Стоянов поставя "Иркутска история" от Александър Арбузов. В една от ролите е Наум, а като негова сестра трябва да му партнира Мария Русалиева. Актрисата обаче забременяла, предстоял й отпуск по майчинство. Наложило се спешно да й търсят заместничка. Късметът се усмихнал на Невена, студентка последна година във ВИТИЗ. След един учебен ден направо я качили на сцената, за да партнира на Шопов. "Забелязах я веднага. Винаги съм имал набито око за младите таланти. Тя обаче също ме "отся" от доста момчета и мъже наоколо", разказваше приживе Наум. "Той ми направи силно впечатление и грабна сърцето ми - но с какво, си остава моя тайна, която не съм споделила толкова години дори с него", казваше пък Невена. В началото на любовта им Шопов не й иска ръката официално. Решението идва по-късно и естествено.

"Рецепта за добър брак няма, всеки човек има индивидуален подход за постигане на съвместно щастие. Нашият успя, защото се търпим, имаме едно и също мнение по важните житейски въпроси, проявяваме еднакви вкусове и толерантност. Съжителството и разбирателството в актьорското семейство съвсем не е безкраен празник, а тежка работа. Тя никога не свършва с излизането от театъра, носим си я и вкъщи. Там я преживяваме отново и дори репетираме", казваше Невена. След като се отказва от сцената, тя с дни чете книги, говори по телефона с приятелки, пие кафе с някоя от тях. Невена е най-прецизният критик на ролите, които правят децата й - Христо и Лиза, и внуците й - Наум Шопов и Асен Мутафчиев. "Майка ми е особено критична. Баща ми винаги ни харесва. Те са хората, които задължително трябва да присъстват на първото представление. Дават голяма сигурност и спокойствие. Но никога не ни съветват, нито пък натрапват мнението си, ако не ги попитаме за нещо конкретно", споделяше преди време Лиза.

Невена, която е родена в семейството на протестантския пастор Асен Симеонов от Първа евангелска църква в София, е възпитавана с брат си, известния скулптор Михаил Симеонов, и сестра си, уважаваната журналистка Лидия Симеонова, в християнска добродетелност и спартански начин на живот. "Ако не беше ме приучил да живея без глезотии, нямаше да издържа тежестта на актьорството", спомняше си тя. А дамата с дрезгав глас и изумително изразителни очи е забележителна в "Коварство и любов", "Напразни усилия на любовта", "Хамлет", "Трамвай "Желание", "Майстори", "Вишнева градина"... Снимала се е в над десет филма: "Ако не иде влак" (1967), "Птици и хрътки" (1969), "Вилна зона" (1975 - с Наум Шопов), "Дишай, човече!" (1981 - с Христо Шопов), "Най-тежкият грях" (1982), "Златната река" (1983), "Равновесие" (1983), "Не се сърди, човече!", "Бягащи кучета" (1989), "Следвай ме!" (2003 - с Христо Шопов).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай