Иманяри рушат исторически места в добричко

Иманяри рушат исторически места в добричко | StandartNews.com

Добрич. Иманяри рушат културно-историческото ни наследство, а прокуратурата нехае, алармира директорът на Регионален исторически музей в Добрич Костадин Костадинов с колегите от отдел "Археология".

"Непрекъснати са набезите на различни иманяри, които непрестанно копаят и рушат обектите на територията на цялата област. Миналата година на място при един от редовните обходи, които правим заловихме двама, като дори единият ми посегна с кирка. Оказа се, че са получили единствено предупредителни протоколи. Сега отново държавата в лицето на Окръжна прокуратура е небрежна. Подадохме сигнал за разкопана скитска могила територията на Ваклино, община Шабла. След като водихме дълга преписка с прокуратурата, получихме отказ за образуване на наказателно постановление, от зам.-окръжен прокурор Пламен Николов, като в мотивите за отказа е записано, че могилата не е с обозначена с трайни знаци като културно-историческо наследство и още, че липсват каквито и да е данни кога е направен изкопа, който ние открихме и подадохме сигнала", разказа Костадинов.

Той заяви, че това не е единственият случай и при обходите, които той и колегите му правят, се натъкват постоянно на разкопани с какво ли не могили и изпочупена керамика, кости от погребения.

"В цялата Добричка област има над 5 хил. могили от скитски произход, тракийски и е важно да се отбележи, че при тях има и вторични погребения от по-късни периоди", каза археологът Йото Йотов. Историците добавиха, че сред най-ограбваните е и крепостта Залдапа, която е била най-големият град във вътрешността на Добруджа.

Екипът през миналата есен установил, че вече се посяга и на комплексът от скални манастири край тервелското село Оногур. Костадинов, който е и юрист, добави, че по закон за иманярство се дават от 1 до 4 години затвор.


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай