Има ли още потопи? Прогнозата за юли

Синоптиците казаха какво ни чака през класическия летен месец

Има ли още потопи? Прогнозата за юли | StandartNews.com

Отново силни гръмотевични бури и високи температури ще се редуват през новия месец, сочат прогнозите на синоптиците.

Юли е месецът, в който дневните температури често доближават 37-40 градусовата бариера. Според климатичните модели, средната месечна температура у нас ще бъде около и над климатичната норма. 

Ще има и периоди с по-ниски температури от обичайното!

Глобалните модели, обаче прогнозират, че преносът на по-горещ въздух ще се задържи много по-дълго време, което ще създаде предпоставки и за по-високи температури. 

Месечната сума на валежите ще бъде около климатичната норма, която за по-голямата част от страната е между 25 и 85 литра на квадратен метър, по Черноморието и по долината на река Струма - между 30 и 70 литра на квадратен метър, а за планинските райони е малко по-висока – от 70 до 130 литра на квадратен метър. 

Поради необичайно високите за сезона подпочвени води, следствие от двата дъждовни месеца май и юни, отново през юли ни очакват предпоставки от възможни наводнения и то предимно над Предбалкана.  

През първото десетдневие се очаква температурите да са с 3-5 градуса над климатичната норма. 

Над страната ще преобладава слънчево и горещо време, но до обяд. Следобедите се очакват валежи и гръмотевици, но на много по-малко места, и то предимно по планините. По-малка е вероятността от валежи над източните райони. Температурите в страната ще са между 32-38°С.

Към края на първото десетдневие на юли и началото на второто (между 6-13 юли) отново се повишава вероятността за валежи на повече места в страната, които ще са и по-значителни по количество, с гръмотевични бури и с условия за градушки, прогнозират от Meteo Balkans. 

В първите дни от второто десетдневие въздушната маса над страната ще остане неустойчива, а вероятността за валежи, гръмотевични бури, градушки и внезапни наводнения е повишена. Градусите ще се понижат и ще са между 25-29°C. 

След периода на дъждове и гръмотевици ни очаква период на по-хубаво време и отново високи температури. Няма да липсват и изолирани валежи, но те ще са предимно по планините и над Западна България с тенденция явленията да отшумят. 

Температурите ще се повишат и ще са около климатичната норма.

През третото десетдневие на юли, в по-голяма част от страната вероятността от валежи е много по-малка. Времето ще е слънчево и горещо.

Очакваме и температури от над 35°C. Обикновено към края на месеца се повишава вероятността и от внезапни пожари. Според последните анализи по-голяма е вероятността от валежи над Източна България. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай