Икономии и съкращения в кърджалийския театър

Икономии и съкращения в кърджалийския театър  | StandartNews.com

Кърджали. От първи октомври започват съкращения в кърджалийския театър. По думите на директора Димо Димов причината е да се направят икономии. От предприетата оптимизация първи ще бъдат засегнат двамата му заместници – Димитър Игнатов и Петър Савчов.

„Предстоят още съкращения, но те няма да се отразят на творческата част от работещите в театъра", коментира Димов и припомни, че в театъра работят общо 90 души, от тях само 37 артистите. Театралният шеф обясни, че финансовото състояние на театъра е доста тревожно, малки са и постъпленията от продажбата на билети. Според него заради кризата и обедняването на хората падат представления в театри в цялата страна, с изключение на някои по-големи градове и столицата.

Димов уточни, че като Драматично-куклен театър субсидията се изчислява по 15 лева на билет, затова е с намерение да предприеме кампания догодина театърът да премине в списъка на драматично-музикалните театри, за които субсидията стига 45 лв.

„Нашето желание е театърът да се развива. Въпреки предвидените съкращения, по програма „Мелпомена" ще бъдат назначени четирима куклени актьори и балетисти", коментира директорът Димо Димов. Първата премиера „Господа, другари, пичове и дами" на кърджалийския театър е към 20 октомври. На 3 октомври пък ще бъде представен спектакълът „Опасни игри" по пиеса на автор от Израел.

През новия сезон ДКТ"Димитър Димов" ще участва и в международен проект на спектакъла „Емигранти" на Славомир Мрожек с театрите от Азербайджан, Турция и Македония.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай