Игра с лавина погуби трима (ОБЗОР)

Игра с лавина погуби трима (ОБЗОР) | StandartNews.com

Това е руска рулетка, планината не е за самонадеяни, казват спасителите

Руска рулетка с лавина отне живота на трима сноубордисти от София. 17 любители на екстремните спортове пренебрегнаха предупрежденията за опасност в Пиринско и се спуснаха по необработените трасета в подножието на хижа "Яворов" край Банско и Разлог. Фрийрайдърите се хвърлили върху метър и половина преспи и така събудили снежното свлачище. Под него останаха мъже на 29, 34 и 38 години. 20-метровата лавина ги смазала, влачейки телата им стотици метри.

"Сутринта ги предупредихме да не излизат в планината, тъй като времето е много опасно. За съжаление не ни послушаха. Ето какво се случи сега - трагедия. Тримата загинаха, погълнати от лавината, която е над 20 метра. Разделили се на две групи и се спускали по два съседни улея. В единия "събудили" лавина", каза секретарят на туристическо дружество "Пирин" в Разлог Радко Божинов. Младите сноубордисти пристигнали в петък в хижа "Яворов" в Пирин планина. Те били редовни посетители на хижата и ревностни почитатели на планината, почти всяка седмица били тук, за да практикуват екстремния спорт. "Много са подготвени, имат необходимата техника, оборудване и облекло. Но явно не са били готови за тази лавина. На вратата на хижата има голяма табела с надпис, че планината не обича самонадеяните. Другите от групата са ги изровили, тъй като всички имат уреди срещу лавини, те показват местонахождението на сноубордистите", допълни Божинов. Той уточни, че двете момичета и две от момчетата слезли в хижата, за да кажат какво се е случило, през цялото време поддържали връзка с другарите си в планината. "Уморихме се да предупреждаваме, че с планината в такова време шега не бива. Аз съм бил и в Алпите. Там, като се каже, че не бива да се излиза в планината, никой не смее да пристъпи забраната. А тук никой не слуша", каза още Радко Божинов.

Кметът на Разлог Красимир Герчев припомни, че районът около хижа "Яворов" е сред най-лавиноопасните. Преди 7-8 години на същото място паднала огромна лавина. "Пращаме в планината ратраци, за да свалят телата на загиналите млади момчета", каза Герчев. По случая е образувано досъдебно производство. Ще бъдат разпитани всички участници в екстремните спускания за изясняване на ситуацията, довела до трагедията.

"Всеки ден поставяме въпроса да не се кара екстремно в това време. При положение, че снегът е толкова много, това е самоубийство. Като руска рулетка е. Поставя се под риск и нашият живот, но ние сме длъжни да помогнем на бедстващите в планината", твърдят служители на ПСС-Банско. И допълват: "Проблемът е, че планината не е магазин, за да я затворим и никой да не стъпва в нея".

В късния следобед в събота спасителите в Пирин спасиха заклещени в преспите извън пистите трима гърци и трима българи. Чужденците карали сноуборд по Демянишките улеи, а нашенците - ски.

15 села без връзка със света

Снегорини закъсват, хиляди без ток и вода

Снежната клопка в Южна България се затяга. Поне 15 села са откъснати от света. Близо 800 населени места са без ток вече над 48 часа. В някои от тях хората са и без вода, тъй като без електричество помпените станции не работят. Военните създадоха кризисен щаб в Родопите, за да координират работата на екипите в засегнатите райони в Смолянско. "Ще окажем пълно съдействие, както винаги сме го правили до момента. Силно съм обезпокоен от това, което се случва в района", каза военният министър Николай Ненчев. Той е пратил високопроходима техника до 7 населени места, които са останали и без телефони в преспите. Откъснати от света села има и в Кърджалийско, и във Велинградско.

Снежната покривка по високите части на Смолянско достигна 170 сантиметра. Най-големият проблем в цялата област остава липсата на електрозахранване. "Действително тежко е състоянието в по-голямата част от общините на територията на областта", съобщи екоминистърът Ивелина Василева, която заедно с военния министър Николай Ненчев пристигна вчера в Смолян. Повече от 80% от населените места са без електрозахранване, което всъщност е най-големият проблем. Две къщи в Смолян пострадаха, след като прекършени от тежкия сняг дървета паднаха и разрушиха покривите. Хората са покрили с найлони таваните, за да спасят покъщнината. Регионалният министър Лиляна Павлова призна, че на път за Кърджали се е разминала с три снегорина, закъсали в преспите.

Спасители извадиха от преспите семейство възрастни хора, останали блокирани над 14 часа в кола в непроходим път. Мъжът и жената оцелели след прекарана нощ в лека кола "Лада", с която тръгнали по горски път в района на местността Печинско.

Вадят с джипове 20 деца аутисти на "Мальовица"

Автобусът от Самоков закъсал, обръщал 2 часа

20 деца аутисти на възраст между 8 и 15 години заедно с техните 8 придружители от София останаха заклещени от снега в хижа "Мальовица". Те чакали спасителен автобус, който да ги отведе в Самоков. Колата обаче закъсала на път към хижата в Рила. Около 11,20 ч шофьорът се обадил на телефон 112 и към мястото в подножието на хижата веднага тръгнали екипи на Гражданска защита. Част от пожарникарите помогнали на автобуса да обърне на тесния участък. Упражнението се проточило цели 2 часа, докато автобусът успее да насочи предницата си към Самоков. През това време друга част от спасителите се изкачили до хижата с високопроходими джипове. Те направили няколко курса, за да транспортират децата и техните възпитатели до автобуса.

"На три курса успяхме да свалим децата до автобуса и да ги натоварим по живо, по здраво за Самоков", казаха пред "Стандарт" участници в акцията.

Децата аутисти били от София, те успели да изкарат цяла седмица в хижата, но решили да се приберат заради обилния и тежък снеговалеж.

Те са стигнали Самоков около 15 ч, а по-късно отпътували за столицата, съобщиха от МВР.

Язовир наводни рудник, запасите в ТЕЦ-2 за 10 дни

Язовир "Ковачево" в комплекса "Марица-изток" преля и наводни вътрешнозавдския транспорт и рудник "Трояново-1", който от събота вечерта е спрял въгледобива и подавенето на въглища към най-голяма ни ТЕЦ "Марица-изток 2". Министърът на енергетиката Теменужка Петкова пристигна на място, за да се запознае със ситуацията. "Ще снабдяваме топлоцентралата с въглища от другите два рудника, вече поискахме разрешение от транспортния министър Ивайло Московски", каза Петкова. Тя увери, че сигурността на енергийната система в страната не е застрашена по никакъв начин. В складовете на ТЕЦ-2 имало въглища поне за 10-ина дни. Заявката на "Брикел" щяла бъде изпълнена на 100%, а двата американски ТЕЦ-а - "КонтурГлобал Марица-изток 3" и AES "Гълъбово" нямали заявки за неделя. Никой обаче не знае докога ще продължи това аварийно снабдяване, което освен неудобствата ще натовари и с допълнителен разходи всички по верига. "От 35 години работя тук, не помня яз. "Ковачево" да е преливал през преливника. Докато водата не спадне под кота 130, не можем да връщаме събраната вода от водосбора обратно и тази схема ще остане", поясни изпълнителният директор на Мини "Марица-изток" Андон Андонов.

Вадят родилки с АТВ-та

Линейки се движат с пожарни коли в Родопите заради натрупалия сняг. 5 часа са били нужни на кола на Спешна помощ, за да стигне до кирковското село Орлица, където е имало родилка. По пътя се наложило огнеборците да режат дърветата. Бременни жени от селата Козица и Орешница също са транспортирани успешно и навреме въпреки невиждания снежен капан в Източните Родопи. И двете са родили със секцио в болница. И майките, и бебетата са добре, увериха медици. В събота вечерта линейка е тръгнала с пожарна към хотел "Планински изглед" в Ябълковец заради жена в напреднала бременност. Медиците успели да пробият само до село Бойно, а оттам продължили с АТВ, но към разклона за Ябълковец пътят бил блокиран от паднали дървета. След като огнеборците разчистили пътя и стигнали до хотела, се оказало, че няма започнало раждане, а болките на жената се успокоили. Междувременно е получен сигнал за сърдечноболен мъж, когото пожарникарите свалили от стръмното село с АТВ. После го прехвърлили в автомобил на пожарната и така го транспортирали до спешното в Кърджали.

Подобна бе ситуацията и в смолянски села. Там обаче четирима души са починали и се търсеше начин да се пробие път до гробищата, за да бъдат погребани.

Павлова наказва фирми

Пътноподдържащата фирма в Кърджалийско ще понесе своите наказания, за директора на Областното пътно управление Кърджали също ще има санкция. Това отсече регионалният министър Лиляна Павлова, след като лично пристигна в Родопите, за да проследи как екипите на различните звена се борят със снежната стихия. Павлова отсече, че пътищата в Кърджалийско са в крайно незадоволително състояние. Възможно е да се стигне и до разтрогване на договори. Павлова заседава с членовете на Кризисния щаб при областния управител на Кърджали.

В района е ангажирана цялата налична техника за отваряне на пътищата. Кметовете на села, където пътищата са затворени заради преспи, снабдяват хората с хляб и свещи с високопроходими автомобили.

Три дни ваканция в Смолянско

Поне два дни ваканция ще имат децата от бедстващите райони, които са засегнати от големите снеговалежи в страната, съобщи вчера просветният министър Тодор Танев. Малко по-късно МОН оповести, че за децата в Смолянска област почивните дни са три - от 9 до 11 март включително. Пред "Стандарт" заместник-министър Ваня Кастрева обясни, че ваканции може да има и в други места по решение на местните власти. "Област Смолян е изцяло засегната от бедствието, затова за нея обявихме почивните дни централизирано. В останалите региони има селища, където децата могат да отидат на училище. Затова там сме оставили на кметовете да преценят дали трябва да се обявят дните за почивни или не. Това е изцяло в техните компетенции", допълни тя.

Последният сняг за тази зима

С този обилен снеговалеж идва краят на зимата. Това обяви проф. д-р Илиан Господинов от департамента "Метеорологични прогнози" в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН пред агенция "Фокус". По думите му до 10 дни снегът ще се разтопи и зимата ще приключи. Господинов допълни, че през пролетта очаква по-малко валежи в сравнение с миналата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай