Игнатов: 10 училища със спортни зали като по филм

Игнатов: 10 училища със спортни зали като по филм | StandartNews.com

София. С решение на правителството в 10 общински училища в страната ще се изграждат многофункционални спортни зали, каза пред Нова телевизия образователният министър Сергей Игнатов. Така, както гледаме по филмите, такива ще бъдат тези зали, гарантира министър Игнатов.


Той увери, че парите няма да бъдат използвани за ремонт на съществуващите физкултурни салони, а за изграждането на напълно нова зала, която ще бъде с всички необходими настилки и с възможности за практикуване на различни видове спорт.

„Подборът е направен по следния начин – избрани са по-големите общини, като във всяка община – едно голямо училище, където броят на учениците е около 1000. Обикновено това е най-голямото училище в общината”, обясни министър Игнатов. Той допълни, че многофункционалните зали, изградени по типов проект, ще могат да бъдат ползвани за различни спортни занимания от учениците на даденото училище, както и от тези от другите училища в общината.

В София ще бъдат изградени две многофункционални спортни зали. Останалите общини, в които ще бъдат построени такива зали са Пловдив, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Велико Търново, Ловеч, Русе и Шумен.

„Държавата отделя до 10 милиона лева за този проект. Това означава, че всяко училище ще получи около 1 милион лева за реализирането на проекта. 4 милиона лева са от бюджета на Министерство на образованието, 6 милиона лева - чрез преструктуриране на централния бюджет, който Министерство на финансите отпуска”, поясни образователният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай