Игнат Канев: Домът е там, където е сърцето, а моето е в България

Игнат Канев: Домът е там, където е сърцето, а моето е в България | StandartNews.com

Русе. "Моите корени винаги ще бъдат свързани с България", каза през сълзи канадският милиардер и строителен магнат Игнат Канев на откриването на финансирания от него "Канев център" към Русенския университет. На тържествена церемония Игнат Канев стана "доктор хонорис кауза" на РУ и почетен гражданин на Русе.

„На 14 години се озовах на непознато за мен място. Нямах нищо, освен мечти, надежди и 5 долара в джоба. Справих се с всичко с тежък труд и решителност. Все още се питам колко различен би бил живота ми, ако имах академична подготовка. Точно затова сега помагам на младите хора да се образоват", сподели милиардерът.

"Обичам Канада, но във вените ми винаги ще тече българска кръв. Всичко ме тегли към България. Напуснах я, за да търся възможности, но се чувствам като дърво без корени. Човек, разделен от родината... Но моите корени винаги ще бъдат свързани с България. И нека всички наши сънародници в чужбина да не забравят откъде са тръгнали", призова Канев.

Президентът Росен Плевнелиев сравни дарението на Игнат Канев с делото на братята Христо и Евлоги Георгиеви преди 136 години, благодарение на които е построен Софийският университет. "Дарението на Игнат Канев в полза на Русенския университет е благороден акт на един достоен и успял българин. Изграждането на комплекса "Канев Център" утвърждава авторитета на висшето учебно заведение", каза още Плевнелиев. Новият център ще помага за изграждането на пряка връзка между представителите на научните среди и бизнеса. По думите на президента Игнат Канев е показал рецептата на успеха - да надграждаме и строим, а не да разваляме, да инвестираме в развитието на нацията. 

Новият център бе осветен тържествено от патриарх Неофит, който похвали богоугодните дела на Игнат Канев. "Не ще ни стигне времето да посочим добрите дела, които са извършили Канев и семейството му", каза патриархът, припомняйки, че семейството на канадския бизнесмен е изградило нов български храм в Торонто. 

Комплексът "Канев Център" бе построен само за седем месеца, като 2 млн.лв. бяха дарени от Игнат Канев, а останалите 2 млн.лв. бяха осигурени от Русенския университет. Двуетажният комплекс разполага с многофункционална зала с 800 места, заседателна зала със 70 места, конферентна зала със 100 места и зала за пресконференции. Оборудването е с модерни системи за осветление, озвучаване, презентации и симултанен превод. Комплексът ще се използва както за университетски, така и з градски, национални и международни форуми.

"Откриването на „Канев център" е моя сбъдната мечта, защото поколения наред ще го ползват. Нека учат, споделят и творят. Аз винаги съм бил горд българин. И искам да ви кажа, че домът е там, където е сърцето. Моето сърце е завинаги в България!", каза благодетелят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай