И рапъри се поклониха пред косите на Левски

И рапъри се поклониха  пред косите на Левски | StandartNews.com

Рапърът Енчев (без дуетната си половинка Румънеца) заведе синовете си в парламента в Деня на отворените врати и заедно разгледаха изложбата "Безсмъртието на българския дух". Тя е посветена на 143-ата годишнина от обесването на Васил Левски и отбелязването на 140 години от Априлското въстание и от гибелта на Христо Ботев. Сред експонатите са косите, орарът, камата и писма на Левски, часовникът, оригинални фотографии и прощалното писмо на Ботев до семейството му, печати и устав на БРЦК, знамето на Хвърковатата чета.

Стотици граждани се възползваха от възможността да разгледат парламента и Президентството, което също отвори вратите си. Лично парламентарната шефка Цецка Цачева посрещна първите гости - деца от клубовете "Млад възрожденец" в София. Тя поговори с тях, а осмокласничката Илона Кидикова от Видин рецитира авторско стихотворение за Васил Левски.
Очаквано най-голям интерес предизвика парламентарният звънец. Десетки се възползваха от възможността да влязат в ролята на Цачева, като го ударят, и да си направят снимка за спомен от председателската трибуна в НС. Част от гражданите, предимно по-възрастните, изразиха съжаление, че депутатите не били в парламента, защото много искали да си поговорят с тях.

И в Президентството държавният глава Росен Плевнелиев посрещна първите гости - деца от столични училища, носещи името "Васил Левски". В експозицията в Гербовата зала централно място заемаше тефтерчето на Апостола, което той е използвал в последната година от живота си - между 1871 и 1872, и оригинални негови снимки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай