И Петното с досъдебно производство за расова омраза

И Петното с досъдебно производство за расова омраза | StandartNews.com

София. Срещу петима души, сред които Бисер Миланов - Петното, е образувано досъдебно производство за подбуждане чрез слово към расова омраза и расова дискриминация, съобщиха от прокуратурата. Цветан Бонев, Николай Илиев, Деян Стефанов, Петър Цонев и Бисер Миланов са действали в съучастие като извършители, казва обвинението. 

На 2 ноември 2013 г., около 16.00 часа, лицата са се движили по бул. „Мария Луиза" в района на джамия „Баня баши" с лек автомобил марка „Ауди Q7" и с помощта на два мегафона, през отворените прозорци на автомобила, са отправяли призиви към гражданите за саморазправа: „Така не могат да продължават тези неща. Време е да се събудим. Ето ги черните, които виждате. Време е да вземем мерки и да се разправяме с тези черните". Думите са отправяни към множество хора, сред които е имало и лица от африкански произход, гласи текстът на обвинението.

Бисер Миланов с прякор Петното стана известен по време на февруарските протести, които свалиха правителството на Бойко Борисов. Тогава той беше свързван с организирането на сблъсъците пред парламента, при които беше проляна кръв. Миланов е забелязван и в организирането на сблъсъци по време на антиправителствените протести през лятото.

Вчера прокуратурата образува досъдебно производство срещу общинския съветник в Столична община и заместник-председател на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки за явно подбуждане към извършване на престъпления и за подбуждане към омраза и дискриминация въз основа на етнически и расов признак. 

Националистически и ксенофобски групи започнаха активни действия срещу бежанците и мигрантите, след като студентката Виктория Христова пострада при нападение, извършено от алжиреца Салахедин бин Аладин. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай