Хвърковата чета в Следствието

Горещ телефон ще приема 24 часа сигнали на граждани

Хвърковата чета в Следствието | StandartNews.com

София. Бързи разследвания, готовност за реакция на момента и скоростни следствени екипи в цялата страна. Това са само част от готвените структурни промени в Националната следствена служба, които въвежда новият й директор Евгени Диков.

Следствието вече няма да е тромаво и мудно, както досега, а ще нищи делата в много кратки срокове. Една от най-съществените промени e въвеждането на първите мобилни центрове за разследване. Те ще се структурират в големите градове, където има летища и пристанища, и където туристическият поток е най-голям. Към всеки център ще има мобилна група, или добиващата популярност в гилдията "Хвърковата чета".

Структурата ще разполага с модерна техника и автомобили, за да могат да се озовават на момента на горещите точки, където е извършено престъпление или има потенциална заплаха за сигурността на гражданите. Групите ще са обезпечени с достатъчно възможности, за да провеждат самостоятелни разследвания. За съживяването на Следствието заговори още от началото на мандата си главният прокурор Сотир Цацаров. След избора на Евгени Диков в края на миналата година, тази идея придобива първата си реализация. Един от основните приоритети след завършването на структурната реформа, която е с активното участие на българската прокуратура, е създаването на обща Европейска прокуратура.

Досега следователите бяха обвинявани, че са най-слабо натовареното звено в съдебната система. През годините назад те бяха обект на всевъзможни законодателни промени и преструктурирания, правиха се много експерименти със службата. С идването на новия директор и волята на главния прокурор за промени стана ясно, че вече нещата не са само в ръцете на ръководството, но и на отделните следователи. Една от основните цели е следствените органи да са активната част от действащата прокуратура. В полза на разследващите и гражданите ще действа 24-часов телефон, на който ще се приемат сигнали. Денонощната линия ще подпомага следователите да работят по горещи следи. На нея ще се приема всякаква информация, включително и анонимни обаждания, които ще се проверяват в хода на самото разследване. Промените започнаха още в понеделник с бърза заповед на главния прокурор за освобождаването на всички досегашни завеждащи специализираните отдели в Следствието.

Шестимата началници си заминават, защото отделите ще се рeдуцират наполовина. Ще има и промени в окръжните следствени отдели, които също ще бъдат подредени така, че да са ефективни и да има полза от дейността им. Източници от Съдебната палата довериха, че няма да се толерира бездействието и стоенето по бюрата в кабинетите, а ще се изисква повече работа и активност. Отделни промени на ръководствата се очакват и по места в страната след изграждането на мобилните структури. В съответствие с Плана за действие на прокуратурата, включващ редуциране броя на отделите и оптимизиране на специализацията на следователите, Евгени Диков е предложил и двамата кандидати за зам.-директори на НСлС. Това са Лъчезар Пенев и Кънчо Митов. Тепърва Висшият съдебен съвет ще трябва да одобри кандидатурите им, а на заседанието този четвъртък на кадровиците на Темида ще бъде представен и окончателният вариант за преструктурирането на службата.

Диков заложи на старата гвардия

Топкриминалист и спец по бели якички предложени за заместници

Изключително добри професионалисти и опитни следователи. На такава репутация се радват сред колегите си Лъчезар Пенев и Кънчо Митов, предложени от новия шеф на Националната следствена служба Евгени Диков за негови заместници. Пенев е на 58 години, родом от Силистра. Завършва през 1980 г. право в СУ "Св. Климент Охридски" и в продължение на 33 години работи като адвокат и следовател. Бил е началник на отдел в Следствието в периода 1999 - 2011 година. Кариерата му е свързана основно с разследване на тежки криминални престъпления. Колегата му Кънчо Митов е роден през 1955 година в Панагюрище и е завършил Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Той е следовател от 24 години. През 2004 г. е повишен в шеф на отдел. Митов е един от най-добрите специалисти по разследването на икономически и компютърни престъпления, както и трафик на хора, твърдят негови колеги. Преди Пенев и Митов да бъдат предложени официално от Диков в кулоарите на НслС упорито се спрягаха имената на шефката на закрития Инспекторат на НСлС Ваня Дойчева, както и на зам. градския прокурор на София Роман Василев. Обвинителят дори бе спряган лично от Диков, който обясни, че може да разчита на неговия опит. Решението на новия директор на Следствието обаче е да заложи на двама доказани професионалисти, чийто стаж е преминал изцяло в службата, отколкото на хора външни за нея, коментираха запознати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай