Художникът на църквата

Служа на Бог с вяра и любов, всеки има своята Голгота, казва дядо Серафим

Художникът на църквата | StandartNews.com

Голгота - мястото на разпятието на Исус Христос. След избора му за Неврокопски митрополит Серафим все по-често мисли за хълма край стените на Йерусалим. Защото той получи огромно признание и от миряните, и от епархийските избиратели, и от Светия синод. И е наясно, че го чака тежък и отговорен път. Но е готов да го извърви в името на вярата, църквата и хората.

"Всичко се случва по божията воля, уповавам се на тази мисъл. Приемам този избор, ще продължа да проповядвам вярата сред миряните", откровен е духовният водач на Неврокопска епархия. Вече носи по-голяма отговорност. "Нашият път на християни и духовници е пътят на Христос - носене на кръста, колкото и да е тежък. Господ обаче разпределя тази тежест съобразно силите на този, на който я дава. Всеки си има своята Голгота. Ще ми се да нарисувам мястото на разпятието на Христос. Но ми трябва повече свободно време. В църквата често съм помагал като иконописец", разкрива той. Не крие, че любимото му занимание още от детските му години е да хване четката и да създаде нещо красиво. Затова след завършването на Математическата гимназия в Ямбол роденият в бургаското село Зорница кандидатства във ВИАС и в Лесотехническия институт. Приемат го във второто висше учебно заведение, специалност озеленяване. "Рисуването е показване на душата, на това, което я вълнува. Затова е много важно да го правиш и с любов, и със спокойствие, да не бързаш, за да се получи най-доброто. Това важи и за служенето на бога", споделя митрополитът. Да стане духовник не е неговата детска мечта, открива Господ като студент в София. За слабостта му към църквата помагат редица срещи със свещеници. Дипломира се през 1997 г., а същата година става послушник в хаджидимовския манастир "Свети Георги".

"Реших да помагам за чистотата на душите. Неврокопският митрополит Натанаил, светла му памет, ме ръкоположи през 2000 г. за йеродякон. Той ръководеше много добре епархията и стъпвам върху добра основа. Трябва да се продължи неговото велико и свято дело", твърди Серафим. От покойния владика, който е негов духовен баща, научил, че трябва да се украсяваме с непреходните християнски добродетели. Разбрал от него и много житейски уроци, не само духовни. Сред приоритетите му е развитието на духовното обучение на децата и младежите, тъй като те са нашето бъдеще. Нужно е да се изгради ценностната им система и да имат висок морал, да им се преподава православната вяра. Няма да забрави и социалната дейност, ще работи и с държавните институции за да са полезни на миряните, за доброто на църквата и народа. В същото време е категоричен, че ще полага грижи и за клира, защото свещениците са най-близко до миряните. "Знам, че има група свещеници, които се обявиха срещу легитимността на моя избор. Не им се сърдя, всеки има право на мнение, а те - своето място в църквата", казва Неврокопският митрополит. Той ще направи всичко възможно, за да разговаря с тях, да изчистят различията, уважава ги като свещеници.

Дядо Серафим признава, че баща му Желязко Желязков няколко години е управлявал дружеството на епархията - "Непар". Не се притеснява от този факт, защото възрастният човек действал професионално. Баща му е отличен счетоводител, ползват го в съдебната система като вещо лице при изготвяне на счетоводни експертизи. През пролетта на 2012 г. се пенсионирал.

Въдворяването му като митрополит ще е днес. Ще бъде посрещнат на границата на епархията. Ще отслужи молебен в блгоевградския храм "Въведение Богородично". Следобед ще пристигне в Гоце Делчев, където е седалището на Неврокопска епархия. Очаква се хиляди миряни да направят шпалир по входната за града улица и с шествие да бъде придружен до централния площад. Заради Серафим днешният ден бе обявени за почивен за учениците и чиновниците в общината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай