Храна натръшка 36 деца и ги парти в болница

Родители се заканват да търсят правата си в съда

Храна натръшка 36 деца и ги парти в болница | StandartNews.com

Благоевград. Десетки деца се натровиха по време на зелено училище в курорта Банско. Най-вероятно те са яли развалена храна, смятат медици.

Рано в събота те са закарани от учителите си в болницата в Разлог за прегледи. „Вече 36 деца са тук и в момента педиатри ги преглеждат. Имаме страшно много работа, не мога да говоря повече. Предстои да изясним дали има деца в тежко състояние”, заяви шефът на МБАЛ-Разлог д-р Божидар Велев. Освен децата, всички от които са второкласници, в болницата са и две учителки. Групата е от 125-о столчно училище и е била настанена в хотел "Бъндерица" в Банско.

Всички са настанени в хирургичното отделение, тъй като в инфекциозното има лекуващи се от хепатит. Някои от децата спят по две на легло. По-късно бе съобщено, че е овладяно състоянието на пациентите. Предприети са всички неотложни мерки, които изисква медицинската практика в подобни случаи, поясни д-р Божидар Велев.

Около 90 деца от първи до трети клас от София и Стара Загора са били на почивка в Банско. Децата от Стара Загора също са имали оплаквания, но училищният лбекар, който е бил с тях незабавно им е помогнал с медикаменти.

Всички деца са яли руло стефани и супа леща вчера на обяд, а вечерта - пиле печено и шоколадова торта. Те твърдят, че храната не е миришела и е била вкусна. Родители обаче са бесни, че са изпратили децата си здрави, а сега ги заварват в болница. Още повече, че за зеленото училище са платили по 170 лева. Някои дори обмислят да заведат дело заради лошите грижи.

Децата ще трябва да останат в болницата поне до понеделник, когато ще излязат резултатите о проверките на храната.

Тази сутрин инспектори от Районната здравна инспекция в Благоевград са започнали на място в хотел "Бъндерица" епидемиологично проучване за причините за натравянето. В понеделник се очаква да станат ясни резултатите от взетите проби. Агенцията по безопасност на храните също е започнала проверка в хотела.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай