Храмовете без такса смет

Храмовете без такса смет | StandartNews.com

София. Молитвени домове, храмове и манастири, както и прилежащата към тях земя, ще бъдат освободени от плащане на такса смет. За да се компенсират общините за намалените постъпления от такса смет, разликата в приходите в местните бюджети ще бъде покрита с пари от държавната хазна. Това стана ясно на извънредно заседание на Комисията по бюджет и финанси към парламента, където бяха гласувани на второ четене промени в Закона за местните данъци и такси.

"Средствата, които ще бъдат отделени за компенсиране на общинските бюджети, ще бъдат в размер между 500 хил. и 1 млн. лв.", посочи зам.-министърът на финансите Людмила Петкова. Облекчението ще ползват всички храмове, молитвени домове и манастири, в които се извършва богослужебна дейност от законно регистрирани вероизповедания в страната.

Към днешна дата у нас има 118 вероизповедания. Молитвените домове и храмове са 931 на брой, като 26% от тях вече са освободени от такса за битови отпадъци, а 7% ползват облекчението частично", посочи Людмила Петкова.

Облекчение за такса смет ще има и за имотите, които не се ползват цяла година, стига собственикът да подаде декларация за това до края на предходната година в общината по местоживеене, решиха още депутатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай