Хотелите в Мелник пълни заради фестивал на виното

Хотелите в Мелник пълни заради фестивал на виното | StandartNews.com

Чужденци пият еликсир на корем, кукери играят за здраве и берекет

Фестивалът на прочутото мелнишко вино „Златен грозд" отново събира ценители от страната, Македония и Гърция под пясъчните пирамиди на Мелник. Стотици ще се съберат този уикенд в най-малкия ни град, в хотелите и частните квартири няма да има свободно легло, всичко е резервирано. Майстори винари ще дадат ценни уроци за направата на течния еликсир. Как се майстори мелнишко вино ще научат гости от страната и чужбина. Няма да мине и без дегустация на напитката на боговете. Механджии и жители на курорта вече точат вино от бъчви и бидони.

„Стягаме се да посрещнем на 6 и 7 февруари много гости. Ще дойдат по традиция много гърци и македонци", заяви кметът на Мелник Наско Петев. В първия ден ще се осветят младите вина, а за присъстващите ще свири Духов оркестър – Сандански. На сцената ще се качат и талантите от Ансамбъла за народни песни и танци към читалището. Кукери от Петрич ще играят за здраве и берекет, ще прогонят злото от Мелник. Ще бъдат наградени и избите, които участват в конкурса за най-добро вино от сорта „Широка мелнишка лоза".

Отличия ще има и за победителите в надпреварата за най-добро домашно вино, която ще се проведе в две категории – вино от „Широка мелнишка лоза" и вино „Букет". Всички еликсири ще бъдат оценявани от комисия от специалисти. Вторият фестивален ден ще открие народният певец Иван Гоцев, а за гостите ще свирят гайдари от Родопите и ще танцуват и пеят фолклорни групи от няколко сандански села. Накрая ще бъде наградено най-хубавото вино, отличено от публиката, ще има и томбола с награди за зрителите. Целта на проявата е да се представят най - качествените вина на десетките изби в региона. С този фестивал помагаме за утвърждаването на виното като национален продукт и за развитието на региона като дестинация за винен туризъм, твърдят организаторите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай