Хелоуин раздели българите

Хелоуин раздели българите  | StandartNews.com

Дилемата "За и против Хелоуин" се повдига всяка година с особена бойна готовност: тази обаче дискусиите удариха крайна фаза. Американският празник, който всъщност е ирландски, предизвика остри противопоставяния по телевизии и социални мрежи. Въпросът за българската идентичност пък сякаш бе интерпретиран в по-заплашителни мащабни, отколкото предполагаемото влияние на сирийските бежанци. Ето кои бяха основните позиции на двата фронта, които откриваха огън един срещу друг.

ПРОТИВ

* Празникът е чужд. Привнесен е контрабандно както Свети Валентин. Забавление по американски, с нулев контекст в българска среда. Напълно неразбираемо е как е възможно подобен празник да оказва толкова прилепчиво влияние върху вас. Наистина, не ви разбирам.

* Заради Хелоуин младите напълно забравят Деня на народните будители. Когато си вилнял до 5 часа през нощта, маскиран по заведенията, и си поглъщал огромни количества алкохол, някак на следващия ден последното нещо, за което се сещаш, е, че има национален празник с много по-благородна функция. Аман от тийнейджъри алкохолици без капка мозък в главата и много капки водка в стомаха.

* "Ще празнувам Хелоуин, когато американците си сложат мартеници" - най-популярната закана в социалните мрежи. То хубаво да го празнуваме, но тук няма никаква реципрочност: ние привнасяме чужда култура, никой обаче не използва нашата. Как пък не пласирахме нещо българско навън, ай сиктир.

* Като искаш да гониш духове, поинтересувай се от кукерите. Пак маски, пак зли сили, пак забавление. Само дето е през януарския студ, когато изобщо не ти се излиза, признай си. Хелоуин е за лигльовци, кукерите - за истинските български мъже, разбери го това нещо, човек.

* Покрай Хелоун се свръхпопуляризират и без това дотегналите на всички образи на супергерои: Батман, Супермен, Човека-паяк и цялата плеяда от смелчаци със завишени способности, към които е добре да си изгубил интерес след 16-годишна възраст. Намекваме, че си леко инфантилен, даже направо ти го казваме.

ЗА

* Все пак е забавно. Предизвиква креативността, истинска задача е да бъдеш откроим сред всички останали. Необходим е здрав брейнсторминг (тук тези от първата половина обикновено те обвиняват, че ползваш английска дума), за да измислиш някакъв интересен костюм.

* Празнуването на Хелоуин не означава, че непременно нямаш сетива за българските празници. Не всеки акт на харесване на нещо чуждо означава, че си забравил корените си. Такова притеснение по-скоро издава комплекс за малоценност - популярен български комплекс - отколкото действително представлява заплаха.

* Макар и да е с пренебрежими размери, празникът харчи пари - костюмите са за по средно 50 лева, като най-атрактивните струват около 200. При американците например се раздвижва цялата икономиката; при нас, може да е с малко, но от сърце.

* Като сте толкова отворени на тема "Да пазим българското", какво мислите за странджанското тричане, като най-злобно и безчовечно се излъчват куп мъчения с нищо незаслужили този ужас кучета. Не е задължително смисълът на нещо винаги да се преглежда през националната му принадлежност. Има и други критерии все пак.

* На младите им харесва. Защото това е една вълнуваща вечер, в която е най-лесно да се запознаеш с някой, да си поговорите, пък и защо не - да си хванеш гадже. Разбира се, след като провериш как изглежда под маската. Така или иначе Хелоуин създава условия за една приятна социализация, която не е за изпускане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай