Хасан и Ибрахим харесаха камили в Бронкс

Хасан и Ибрахим харесаха камили в Бронкс | StandartNews.com

Близнаците излизат довечера в "Карнеги хол"

Близнаците Хасан и Ибрахим тези дни покоряват и Америка. Довечера момчетата излизат в престижната "Карнеги хол" в Ню Йорк - те са сред участниците в престижния конкурс за таланти American Protege.
Преди време баща им Дениз, майстор на кавал и гъдулка, разказа, че е изпратил видеозаписи с техни изпълнения на любимите им клавирни пиеси, а журито останало пленено. "Хасан се представи с "Токата"-та на Пиер Санкан, Ибрахим - с "Басо остинато" на Родион Шчедрин, а като клавирно дуо - с рапсодия "Вардар".

Разбрахме, че сме одобрени и имаме две първи места - при индивидуалните музиканти и второ за "Рапсодията", поясни тогава щастливият родител. После правителството подкрепи малките виртуози с 20 000 лева, за да пътуват за Ню Йорк и Санкт Петербург.

Българите в града, който никога не спи, много им се радвали и ги обсипвали с обич и внимание. Децата ги очаровали и със своята скромност, не капризничели за нищо и били във възторг от всичко. Но нашенците трудно различавали кой кой е. Хасан се познавал по мъничка бенка на брадичката. Всеки ден с тях е актрисата Боряна Павлова, която им показва забележителности из мегаполиса. Хасан и Ибрахим споделиха специално пред "Стандарт", че най-силно са впечатлени от големите реклами по стените на Times Square. До този момент са ги виждали само на компютърните си игри и много им се радвали на живо. Усладили им се много и сладоледите, които продават в колички по улиците, и често се черпели.
Те са

очаровани по детски от големия град

и искат да ходят все по-често там на конкурси, защото страната много им харесва. Твърдят, че се чувстват като истински музиканти. Изучили на картата Манхатън и бързо свикнали с метрото. Даже пояснявали на баща си на коя спирка трябва да слязат.
"Горди сме, че свирим в "Карнеги хол". След три години и половина упорит труд смятаме, че го заслужаваме. Това бе времето, в което се подготвяхме за този звезден миг, за тази голяма сцена", казват братята. Техният девиз е: "Това не е краят. Песента продължава!". Специално за появата им в известната зала от шуменска фирма им ушили костюмчета и фракове.

Двамата братя се разходили до Статуята на свободата, на "Уолстрийт", в музея "Метрополитен", на моста "Вашингтон"... Още първия ден щом пристигнали, 13 май, посетили концерта на техния кумир Ланг Ланг, виртуозния пианист от Китай в "Метрополитен".
"В сряда бяха в зоологическата градина в Бронкс. Тя е известна с най-голямата тропическа гора, направена от човек, достъпът до която е посредством еднорелсова железопътна линия. Един от най-интересните обитатели там е снежният леопард", разказва Боряна Павлова. Хасан и Ибрахим се шашнали от размерите на парка и това, че животните си живеят в естествена среда, като у дома. Но най-много харесали камилите. При тях стояли най-дълго и ги снимали.

Момчетата гостували на известни сънародници. На вечеря ги поканил големият ни саксофонист Юри Юнаков, който останал много впечатлен от таланта им. Веднага след срещата си с него на Фейсбук страницата на братята се появи пост, вероятно написан от баща им: "Преди време лично зададох въпрос на Иво Папазов: "Защо не взехте в оркестъра друг саксофонист, след като Юри Юнаков вече е в САЩ?" Отговорът му беше кратък: "Защото няма кой да го замести". Голямо признание, нали?".
Хасан и Ибрахим обаче

съвсем не са туристи

на почивка отвъд океана. Всеки ден репетират по 3-4 часа на пианото в консулството ни в Ню Йорк. Всички българи, които по един или друг повод ги виждат, казват, че е удоволствие да си край тях. Момчетата били специални гости на тържеството на "Христо Ботев", едното от двете български училища в града. Там се видели с дядо Йосиф, владиката ни в Америка. Той ги поздравил, благословил изявите им и се снимал за спомен с тях.
В четвъртък вечер са имали концерт в консулството ни, организиран от българския женски клуб в Ню Йорк. "Децата свириха Соната от Бетовен, опус 10, номер 2, няколко творби на Панчо Владигеров, "Дилмано Дилберо", етюд 8 от Николай Капустин. За десерт поднесоха рапсодия "Вардар" на четири ръце", сподели Боряна.

Петък бил твърде натоварен ден. Юнаците отишли сутринта в 11 часа да слушат Нюйоркската филхармония в Avery Fisher Hall. Веднага след края на събитието, в 13 часа, хукнали към "Карнеги хол" за репетиция, насрочена за 13,30 часа в Weill Hall. Същият ден вечерта от 19 часа те посетили още един концерт - на Хунг Куан Чен, световноизвестен пианист, който преподава в училището "Джулиард" и университета Йейл.

Веднага след изявата си в "Карнеги хол", още утре, те ще участват в празника на другото българско школо там - "Гергана", където ще акомпанират на децата за "Една българска роза" и "Моя страна, моя България".
На първи юни ще свирят с Пловдивската филхармония за деня на детето, а на 2 юни пътуват за Санкт Петербург - към следващия конкурс. За там те се подготвили, докато са в Ню Йорк, като взели няколко урока при професор Павлина Доковска.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай