Хаос по пътищата и места без ток заради снега в страната

Хаос по пътищата и места без ток заради снега в страната | StandartNews.com

София. Обилният снеговалеж в страната предизвика хаос по пътищата. Няколко места са останали без ток. Прогнозите за днес показват, че времето ще се подобрява. 

По автомагистрала Хемус ще бъдат спирани тежкотоварни автомобили на изхода на София.

Дебелината на снежната покривка в Ловешка област достигна между 5 и 10 см.

Основните пътища в областта се почистват и опесъчават. От АПИ съобщиха, че се ограничава движението на тежкотоварни камиони по автомагистралите „Тракия", „Хемус" и „Люлин" заради извършване на снегопочистване.

Пътят Самоков - Дупница е затворен за движение в участъка Сапарева баня - Клисура. Ограничава се движението за тежкотоварни автомобили по пътя Монтана - Враца - Ботевград, Луковит - Ябланица, Севлиево - Ябланица, допълват от пътната агенция.

Движението по „Струма" е затруднено заради опесъчаване, товарните камиони да се движат без ремаркета и полуремаркета през прохода Рожен. Временно е въведен пропускателен режим на движението при 43 км на пътя Русе - Бяла заради възникнало пътно-транспортно произшествие.

Златишки, Върбишки и Троянски проход са затворени за всички моторни превозни средства.

Шофрьорите да бъдат внимателни на пътя и да карат с повишено внимание, предупреждават пътните полицаи. И уточняват, че водачите трябва да се съобразяват с указанията и да управляват оборудвани за зимни условия автомобили.

168 снегопочистващи машини са работили през изминалата нощ в столицата. Те са извършили обработки със смеси срещу заледяване и избутване на снежна маса. Това съобщиха от пресцентъра на общината и уточниха, че възлови места са обработени два пъти.

Почистени са пътните платна на улиците, по които се движи масовият градски транспорт, опасни и стръмни участъци. Тази сутрин е започнала работа по почистване на вътрешно-квартални улици и главни улици в районите. Извършва се опесъчаване на планинските пътища – Драгалевци – Алеко и Бояна – Златни мостове.

Клони и цели дървета са паднали в следствие на обилния снеговалеж в столицата. Екипи на звеното за аварийни дейности на Столична община работи по отстраняване на затруднили движението паднали клони. До момента те са се отзовали на 30 сигнала на граждани. Клони се отстраняват от екипите по маршрута на автобусна линия 70, по бул."Христо Ботев" и ул."Струга" по маршрута на трамвайна линия 1, както и на бул."Димитър Петков", съобщиха от СО.

Части без ток заради обилния снеговалеж

С частично нарушено електрозахранване са софийските села Железница и Панчарево, село Плана и вилна зона Ярема, съобщи пред „Фокус" Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ България.

В София област също има селища, в които частично е прекъснато електрозахранването в следствие на обилния снеговалеж. В Община Етрополе селата Ведраре, Брусен и Гюрово са с нарушено електрозахранване.

В Община Своге проблеми има в селата Бов, Губислав, Дружево и Лакатник, както и в селата Радуил и Ново село в Община Самоков.

В област Благоевград част от с. Бистрица е с нарушено електрозахранване. В област Перник и Кюстендил няма селища, при които да има проблеми. В района на Община Якоруда в селата Аврамово, Бунцево, Конарско, Смолево, Черна места са с нарушено електрозахранване, както и една част от Якоруда.

Аварийните екипи на ЧЕЗ работят по проблемите и се очаква електричеството да бъде възстановено до около два часа.

Температурите се покачват

Синоптичните прогнози за днес сочат, че времето ще се подобрява. Над страната ще продължи да нахлува студен въздух, но температурите ще се покачват. В Северна България и високите полета на Западна ще вали сняг, в югоизточната част от страната дъжд, съобщиха от НИМХ към БАН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай