Хакнаха Бойко след 3 мнения

Натрупа 500 приятели за ден и онлайн влезе в дуел със Станишев

Хакнаха Бойко след 3 мнения | StandartNews.com

София. Само 24 часа след бойното си кръщение в нета лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе хакнат. Страницата му във Фейсбук бе атакувана около 19 ч. "Истинският профил на Бойко Борисов във Фейсбук, който беше създаден във вторник, е хакнат преди десетина минути", обявиха официално от пресцентъра на ГЕРБ. "Два са начините за блокиране на профил във Фейсбук - или да бъде докладван едновременно от множество организирани групи, или да бъде хакнат самият профил", уточниха още от централата.

Истински фурор направи Бойко в социалната мрежа преди хакерското "покушение". Само за броени часове Генерала натрупа над 7000 "последователи", повече от 500 приятели, а профилната му снимка събра рекорден брой харесвания - над 1200. В мрежата за нула време се разиграха и сцени на ревност. Фенки на Бойко се цупеха защо експремиерът не им приема поканите за приятелство бързо.

Точно три постинга успя да напише Борисов, преди да стане жертва на хакерите. Под стотиците коментари на фенки обаче събра и доста хапливи коментари. А когато отбеляза, че в момента управляващите правят политическа чистка, Борислав Цеков от "Модерна България"веднага го захапа.

"Г-н Борисов казал във Фейсбук, че сегашните управляващи правели кадрова чистка и уволнявали всички кадърни хора. Моля?!?!? Кой го казва??? Че нали точно Борисов и ГЕРБ, когато получиха властта, за отрицателно време уволниха всеки, който не е с тях по цялата йерархия на администрацията", написа Цеков във своята страница.

Славата на Бойко Борисов в социалната мрежа не е от вчера. Страницата му, която се поддържа от години от сътрудници в ГЕРБ, е с над 225 000 фенове. За сравнение - лидерът на социалистите Сергей Станишиев е с малко над 30 000 последователи. И Борисов, и социалист номер 1 чупят рекорди по фалшиви профили, жалват се от централите на партиите. Червени и ГЕРБери очакваха с интерес онлайн сблъсъка на лидерите си. Борисов веднага захапа Станишев на тема политическа чистка, а соцлидерът му отговори, че ГЕРБ са назначавали без критерии. Запознати припомниха, че точно от трибуната на Фейсбук Станишев избра да съобщи името на новородения си син Георги.

И минути по късно над 300 души го засипаха с поздравления за щастливото събитие. Соцлидерът редовно публикува и снимки от събития на страницата си. Събира по 200-300 коментара и тройно повече одобрения на публикациите. Наблюдатели коментират, че отборно БСП бият ГЕРБ с присъствие в социалните мрежи. Още преди 5-6 години евродепутатите на левицата започнаха активно да промотират дейността си в Брюксел във Фейсбук. Ивайло Калфин, Илияна Йотова и вече външният министър Кристиян Вигенин всекидневно разказват в постинги за събития, срещи и мероприятия. ГЕРБерите Моника Панайотова и Андрей Ковачев - също. А "реформаторите" Меглена Кунева, Радан Кънев, Мартин Димитров са сред ветераните във виртуалната комуникация и всеки ден са онлайн. Не по-малко време за Фейсбук отделят и европарламентаристите от ДПС Филиз Хюсменова и Метин Казак. Брат му Четин Казак, който е депутат в българския парламент, също редовно е в социалната мрежа. В качеството си на представител на Варна в Брюксел и Биляна Раева е изключително активна. И когато се отбележи на летището в София, всичките й приятели на секундата разбират, че е в България. Избраниците в родния парламент понякога тестват мненията на електората през личните си профили.

С годините обаче станаха по-предпазливи. Като медийния секретар на БСП Антон Кутев например. Миналото лято социалистът написа на стената си, че земетресението в Перник е съборило няколко комина и един селски мост. "Помагаме на хората с напуканите къщи (нали за това е държавата) и продължаваме напред! Защо е този шум?", запита във Фейсбук Кутев. Но вместо дискусия дали правителството си е свършило работата, получи канонада от критики. И трябваше да се извини. Хиперактивни в социалната мрежа са и новите депутати в червената група Георги Кадиев и Борис Цветков. Те направо публикуват суровите си законопроекти и коментират в интернет плюсовете и минусите им. Понякога за ужас на съпартийците си.

Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов е повече от сдържан и обявява в социалната мрежа само официални решения. Зам.-председателят на парламентарната група на Коалиция за България Спас Панчев, който е и лидер на ЗС "Ал. Стамболийски", също е ежедневно в мрежата. И отвори профила си за коментари относно екзотичната идея за работното време на хипермаркетите. Ексминистърът по еврофондовете Томислав Дончев също от години поддържа профила си във Фейсбук и често публикува снимки дори от почивката си. Тази година бе за кратко на планина. Бившият транспортен министър Ивайло Московски също е в мрежата. Но се въздържа от коментари. Червените депутати Димчо Михалевски и Дора Янкова са във Фейсбук повече служебно. Но пък съпартийката им Деница Златева успешно комбинира личната информация с работната Преди дни бе в Берлин за работна среща на партията на европейските социалисти, но не пропусна да отбележи, че градът я връща в детството й и искрено се радва, че е отново за кратко в Германия. Златева е с перфектен немски и е международник номер 1 в БСП. Пак от Фейсбук призова за аплодиране на Лудогорец при мача им с Базел за Шампионската лига и призна, че като тийнейджърка е обичала да гледа тренировките на "Левски". Премиерът Пламен Орешарски няма личен профил в социалната мрежа. Преди изборите активисти от БСП му регистрираха страница във Фейсбук. От месец обаче няма нови постинги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай