Гюзелев гледа опери по Mezzo

Гюзелев гледа опери по Mezzo | StandartNews.com

Прочутият бас се възстановява след падане заради паркинсон

Никола Гюзелев, за когото се изписа, изговори и измисли какво ли не, се възстановява в столична болница. "Мъжът ми никога не е бил зарязван в старчески дом. Никой не би го допуснал - нито аз, нито двамата му синове, нито дъщеря ни", категорична е жена му Анна-Мария. От три години насам прочутият бас преживява серия от здравословни перипетии - професор Чирков му постави няколко байпаса (оттогава са приятели и се чуват по телефона), после преодоля други диагнози, а неотдавна падна заради паркинсон. В момента е в пауза между упражненията по рехабилитация, а след празниците ги започва отново.

Докато отдъхва, Гюзелев гледа любимия си тв канал - Mezzo. Естествено особено е пристрастен към оперните спектакли, които се въртят в малките часове. Хване ли дистанционното, стига го Classic music и Arte. А вниманието около него е абсолютно. Ясен, Чавдар и Адриана са плътно до баща си. Анна-Мария остава и през нощта със съпруга си. Най-добрите му ученици - Владимир Стоянов, Николай Кърнолски, Орлин Невенкин - също са го навестили въпреки репетициите и представленията в софийската опера по време на краткия им престой в България. Анна-Мария му е занесла записи с техните участия. "Много е щастлив и горд заради тях. Те вече са световни артисти", разказва Гюзелева. Никола е останал доволен от ролята на актрисата в сериала "Знакът на българина" по TV7 - италианска професорка, спец по религиозна семиотика. Постоянно

разпитва как тримата му наследници се справят с делата си

По Великден се е чукнал с боядисаните от Анна-Мария яйца. "Гюзелев се справя със ситуацията. Аз съм оптимист. Вярвам в духа и енергията му. Доказал ги е неведнъж. Той заслужава респекта на всички. Жалкият и нископробен фарс, който отново се разигра срещу него и семейството в някои медии, надмина всякакви граници на допустимост и приличие. Толкова ли е трудно да се запази уважението, добрият тон и почтеност към един артист, прославил България по целия свят? Нима трябва да се тиражират анонимни и лъжливи информации или да се демонстрира фалшива загриженост и псевдоприятелство? Въпреки че самата аз много отдавна не се вълнувам от подобни злонамерени акции. Слава на Бога, имам други приоритети! Ние не дължим нито обяснение, нито оправдание на когото и да било. Но се налага в името на Гюзелев да кажа веднъж завинаги: заради здравословното му състояние в последните няколко години той е под постоянно висококвалифицирано медицинско наблюдение, ние, най-близките му хора сме до него всеки ден и всеки час,

фамилията е сплотена

и винаги е било така - независимо че това вероятно е трън в нечии очи и проваля нечии намерения. При нас не съществува възможност за изоставяне", гневи се Анна-Мария.

През лятото тя и Гюзелев ще празнуват 30 години брак. Актрисата, заставала пред камерите в компанията на Ванеса Редгрейв, Фернандо Рей, София Лорен, Микеле Плачидо, Франко Неро, Джанкарло Джанини и Раул Бова, омая световноизвестния бас в крехка възраст. В онези времена тя още играе в балетното училище. Нейни бяха първите интервюта с големите звезди на Италия, които през 90-те години гледахме всяка събота в "Добро утро". Водеше телевизионни програми, преподаваше класически и модерен балет, продуцираше документални и игрални филми. Въобще не оставаше в сянката на мъжа си.

"Каквото и да става обаче, винаги правя всичко възможно, за да бъде Гюзелев на първа линия - всъщност мястото му е било и остава завинаги там. Едва ли не насила издадох "неговата" книга "Гласът, който вае" на Сашо Абаджиев в Италия. Когато тя излезе, Гюзелев ми каза: "Ама ти защо? Аз не съм искал". Отговорих му: "След като не ти се занимава с издателства и премиери, стой си вкъщи и нищо не искай. Всички се натискат да имат всичко, а ти се притесняваш да получиш заслуженото". Направо ме ядосва, когато започне да се чувства неудобно заради таланта и славата си. Но винаги е бил такъв. Просто характерът не му позволява да се налага, да иска, да поръчва. И понеже в някаква степен и аз страдам от същите задръжки, пасваме си добре. Ама ние жените сме по-различни. По-точно - принудени сме. Когато партньорът ти е достигнал световно ниво в артистичната си кариера, за теб винаги е доста трудно. А при нас е още по-сложно, защото и двамата работим в сферата на изкуството. Жанровете ни са много близки", изповядва се Анна-Мария.

Женят се през 1984 г. "30 години, кога минаха?! Героите са уморени, нали? Покрай сватбата имаше много забавни преживявания. Изведнъж се оказа, че

три семейни двойки искат да ни бъдат кумове

Не можехме да откажем на приятелите си. Между тях бяха тогавашният кмет на София Петър Междуречки и жена му. Беше хубаво тържество - 70-80 човека дойдоха след подписването в съвета на купон в къщата ни в Бояна. Със съпруга ми обичаме да бъдем в добра компания. През първите години от брака ни беше доста комплицирано, намираха се подводни камъни. Всички знаем - българинът си е българин, направо си е малко турчин става ли дума за съпругата му. Когато се оженихме, вече бях снимала в "Пътят към София". В интерес на истината станах доста известна. Хората ме познаваха и спираха по улиците. На Гюзелев, разбира се, му беше много приятно, че имам успехи и се гордееше с мен. Но мъжете по принцип са тежки, понякога ревниви. Въпреки това нашите характери постепенно се хармонизираха и можеха да бъдат в унисон в повечето от ситуациите. С течение на времето Колю се убеди, че съм доста сериозна личност и че следвам моя път. Че работя съвестно и сериозно и че постигам целите си с труд и амбиция. Че не съм някоя красавица, която ще го използва и зареже. Така че някои емоции затихнаха и се успокоиха. Много е добре, когато разбереш, че човекът до теб е стабилен и уравновесен. И двамата с Гюзелев сме "лъвове". Човек може да си помисли, че между нас прехвърчат искри. Но това не е вярно. Личният ми опит и наблюденията върху света винаги са показвали, че партньорите от тази зодия често съжителстват добре. Един път единият премълчава, следващия път - другият. Безспорно Гюзелев е много силен характер, но винаги сме се разбирали чудесно. Както се казва, вървяло е и върви, да чукам на дърво".

Неслучайно в някои от най-горещите моменти от кариерата на Гюзелев Анна-Мария е негов мениджър и секретар. Тя поддържа връзките му с театрите и агенциите из цял свят. А двамата четат със смях писанията за тях в така наречената жълта преса.

"Започнаха да ни "развеждат" още преди 20 години. Беше много смешно, защото телефонът вкъщи звънеше и хората уж между другото питаха с неподправен интерес: "Как си? Ама кога се разведохте с Гюзелев? Ама защо се случи тая работа?" В началото се шашвах и казвах: "Мо-о-ля? Какви ги говорите?", после вече се забавлявах. Но е истина, че имаше доста неприятни моменти. Клюките най-често и най-агресивно плъзваха, когато снимах със страхотни актьори и мъже като Франко Неро и Фабио Тести, с които винаги сме били добри колеги, но нищо повече. Освен всичко друго ги интервюирах и за "Добро утро". Механизмът беше съвсем прост - в италианските вестници и в сериозни списания като "Амика", "Макс" и "Дженте" се появяваха репортажи с фотоси от снимачната площадка или, примерно, от премиерата. Тук, в България, добри хора, които после бързичко разкрих кои са, превръщаха всяка новина в интрига", връща лентата Анна-Мария.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай