Гугъл бърка фолк певеца Крум с хана

Гугъл бърка фолк певеца Крум с хана | StandartNews.com

Гаф в нета предизвика яростни коментари

Странен гаф в уикипедия броди тези дни из нета. Ликът на фолкпевеца Крум излиза на статия за хан Крум. Когато се изпише името в google, се появява биографията на владетеля, но придружена със снимката на съвременника ни, който последно се изявяваше във "Сървайвър". Как може той да е описан като "най-великия български монарх - възкачил се на престола след Кардам", ядосват се хората. В мрежата вече си правят неприятни шеги, че чалгата превзема Средновековието. Така според справката излиза, че младокът е роден през 755 сл. Хр. и е починал на 13 април 814 сл. Хр.

Според някои спецове гафът се получава, защото Гугъл комбинира текста от уикипедия с грешно фото от друг сайт.

"Легендата гласи, че 1200 години след смъртта си (814) великият хан ще се завърне да оправи държавата, като се превъплъти в млад юнак и поведе народа към предишната му слава", майтапят се още зевзеци. Други поясняват: "Нормално е да излиза чалгаджията. Когато 5 човека напишат "Крум" в Гугъл и четирима влязат в страницата на певеца, а един при хана, търсачката "знае", че следващият най-вероятно иска да чете за певеца".

Явно грешката е поправена, но само донякъде. Сега, като потърсиш хан Крум, като пърево вдясно се появява физиономията на певеца, но щом натиснеш на основната статия, излиза паметникът на владетеля край крепостта "Мисионис".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай