Губим евромилиони за туризъм

Губим евромилиони за туризъм | StandartNews.com

Намалили сме риска от 8 на 3 000 000 лв., твърдят от ресорното ведомство

Милиони може да загуби страната ни по ОП "Регионално развитие" заради забавени обществени поръчки в областта на туризма, ръководени от ресорното министерство. Рискът е заради закъснели процедури и спорни решения на комисия при отваряне на оферти в едни от търговете. Наистина подобна опасност съществува, но тя е значително по-малка в сравнение с преди 10 месеца, обясниха от ресорното министерство. Както министър Ангелкова и друг път е казвала - рискът за загуби на европари е намален от 8 млн. лв. на 3 млн. лв, разясниха от МТ.

Ведомството работи за спасяването им, но при част от проектите е натрупано забавяне от 300 дни, обясняват от институцията. Ведомството разполага едва с няколко месеца, за да приключи всички процедури по оперативната програма преди възможностите за това да приключат с календарната 2015 г. Един от рисковите милиони със сигурност е загубен, твърди БГНЕС. Причината страната ни да загуби 903 000 лв. за проучване на потенциални генериращи пазари е опорочена процедура. Два от пликовете на една от 9-те фирми, които кандидатстват за изпълнение на поръчката, не са били запечатани по време на търга, което е нарушение на процедурата.

Към момента тя не е прекратена. На 29 юли министерството е дало писмени указания на комисията да отстрани евентуалните пропуски. В момента се работи и 9-те участници ще бъдат уведомени за следващия етап от процедурата, категорични са от министерството. Дори и без скандала обаче процедурата е забавена рисково. Според една от опциите трябва да се проверят нагласите на туристите през този сезон у нас, а той е към края си. Забавена и е поръчката на стойност 120 000 лв. за анализи относно участието на страната ни на туристически изложения и организирането на инфотурове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай