Губернатор сезира прокуратурата за починал от пневмония

Втори случай на покосен от пневмония, след смъртата на 3-месечното бебе, регистрираха в Старозагорско

Губернатор сезира прокуратурата за починал от пневмония | StandartNews.com

Стара Загора. Втори случай на починал от пневмония в разгара на грипната епидемия в Старозагорско, след смъртта на 3-месечното бебе, разбуни духовете в областния град.

Ваньо Сандев, на 48-години, е бил приет в отделението по пневмология и фтизиатрия на старозагорската университетска болница „Киркович" в тежко състояние на 19 януари след обяд. Въпреки усилията на лекарите мъжът е издъхнал след няколко часа. Диагнозата в епикризата на починалия е двустранна пневмония с придружаваща остра дихателна недостатъчност.

Според сестрата на Сандев, той се е разболял седмица преди това и на два пъти е бил на преглед. Първия път го прегледал личния лекар и му предписал Флудрекс, Витамин С и Клеева тинктура. Състоянието му обаче се влошило, започнал да храчи кръв и ден преди фаталния изход отишъл за нов преглед, този път в спешния вътрешен кабинет, тъй като било събота. Дежурният лекар установил, че наистина има двустранна бронхопневмония, но нито го изпратил на рентген за окончателна диагноза, нито в болницата за лечение. Предписал му куп лекарства да се лекува вкъщи – Флексид, МИГ-400, Ердомед, билков сироп за кашлица и хапчета за смучене. Още вечерта състоянието на Сандев се влошило, цяла нощ се мятал от кашлица и висока температурата. Сутринта започнал да посинява около устата и носа и сестра му повикала Бърза помощ. Медицинският екип не искал да го вземе в болницата, а да продължи да се лекува вкъщи. Близките му обаче настояли и Сандев най-после бил откаран за преглед при специалисти. Рентгенът потвърдил двустраннта пневмония, а след консултацията на пулмолог веднага го изпратили в реанимацията. Както се оказва обаче, твърде късно, само след няколко часа Ваньо Сандев издъхнал.

„Лекарската немарливост, бездушие и безхаберие го умориха", смятат близките му. Те са изпратили жалба до областния управител Живка Аладжова, която е сезирала прокуратурата. Губернаторът настоява компетентните институции - РЗИ, РЗОК, лекарската колегия и ръководствота на болницата да проучат каква е причината за смъртта на Сандев и да уведомят близките и обществеността.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай