Грешка или повреда катурнала крана (ОБЗОР)

Грешка или повреда катурнала крана  (ОБЗОР) | StandartNews.com

Според фирмата изпълнител обаче причината е спонтанна техническа повреда

Човешка грешка най-вероятно е причината за падането на строителния кран върху бензиностанция на столичния булевард "Никола Вапцаров" 47 около 18,30 ч в четвъртък. Това показва първоначалната проверка на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор/ДАМТН/. Машината е била наета за строеж на спортна зала към новия комплекс на частното училище "Свети Георги". При инцидента пострадаха две жени и мъж, които бяха настанени в близката болница "Токуда". По думите на говорителя й Боряна Маринкова, едната жена е изписана още през нощта на инцидента. "Другите двама са настанени в клиниката по неврохирургия. Няма опасност за живота им. Мъжът вече е претърпял операция на меките лицеви тъкани и се възстановява. Жената е с фрактура на шийния отдел на гръбначния стълб и с тежко мозъчно сътресение", заяви за "Стандарт" Маринкова. Софийска градска прокуратура е изискала всички документи, свързани с управлението на съоръжението.

Днес следобед цистерни източваха горивото от бензиностанцията, за да бъде обектът обезопасен. Под рухналия покрив все още имаше премазани коли. На мястото пристигна и съоръжение, с помощта на което в късния следобед или през нощта трябваше да бъдат вдигнати частите от крана, които са се срутили върху бензиностанцията.
До момента има две основни гледни точки по случая. Неправилна експлоатация е най-вероятната причина за инцидента. Това показват първите огледи, извършени от ДАМТН. "Предварителният оглед показа, че кранът е в добро техническо състояние, монтиран е правилно. Операторът на съоръжението има нужната квалификация. Най-вероятно причина за падането на крана е неговата неправилна експлоатация, която не е била съобразена с метеорологичните условия, и по-точно силният вятър над София по това време", коментира председателят на ДАМТН Стефан Цанков. На съвсем противоположно мнение е Иван Диков, един от управителите на строителната фирма "Елит Строителна компания" ЕООД, наела крана. "Категорично става въпрос за спонтанна техническа повреда в съоръжението, която изненада всички ни. Генерално

кулокранът е с изрядни технически документи

т.е. към датата и часа на инцидента не сме имали някакви очаквания, че подобно нещо може да се случи. Всичко е било изрядно до този момент", заяви пред БНТ Диков. "Елит Строителна компания" е една от трите фирми в консорциума - изпълнител на строителството "Лозенец Билд". В него влизат още "Авто Юнион Пропъртис" и "Криейтив Софтуеър Солюшънс". Строителството е финансирано по програмата JESSICA от Фонда за устойчиво градско развитие на София. Инвеститор в обекта пък е "Образователно-спортен комплекс" ЕАД, със собственик кипърското дружество "Камалия Трейдинг Лимитед". То е акционер в няколко бизнеса, свързани с "Еврохолд България" - "Авто Юнион" АД, "Синтетика" АД, и др. Общият размер на проекта е 34,8 млн. лева, от които финансирането по европрограмата е в размер на 17,5 млн. лева.
Тепърва агенцията ще допълва фактите и обстоятелствата около проверката и ще стане ясно какво наистина е довело до инцидента. От строителната фирма допълниха, че кранът е отказал напълно да работи. Служителят е трябвало да извади батериите на захранването на съоръжението с надеждата то да спре да пада, но това не се е случило. "Ако се установим нещо, което е трябвало да бъде извършено, а не е, ще има и потърпевши", увери Цанков. Законът предвижда както имуществени санкции, така и отнемане на разрешително за дейност. "Когато трябваше да пусна товара към земята, забелязах, че продължава да върви напред. Натиснах аварийния стоп, за малко намали, но продължи, след което

се засили и отиде до края на стрелата

удари буферите и обърна крана", разказа пред Нова тв от болницата пострадалият кранист.
Оказва се, че прокоба тегне на мястото, където падна кранът. Строителният инженер Георги Георгиев разказа в ефира на Би Ти Ви, че това е вторият тежък инцидент на мястото. В края на 2014 г., когато обектът е бил замразен, там е загинала млада жена, пропаднала в необезопасена шахта. Тогава Георгиев е правил оглед. Установил, че не са спазени законови изисквания за обезопасяване на обекта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай