Граждански протести за касиране на изборите

По-добър живот и по-ниска цена на тока искат излезлите на улицата

Граждански протести за касиране на изборите | StandartNews.com

София. Граждански протести се провеждат в няколко града на страната срещу правителството на Пламен Орешарски.

Общественото недоволство бе организирано във Фейсбук, където на новия кабинет някои са дали името „Олигарски".

Първоначално между 300 и 400 души излязоха на демонстрация пред Народното събрание в София срещу някои от основните намерения на новото правителство. Хората обясниха, че не са обвързани с политическа сила или с протестите от зимата, предаде бТВ. Постепенно броят на недоволните се увеличи до около 800, според едни агенции и до 1000, според други.

Протестиращите спряха движението пред парламента. Там няма преграждения, но има засилено полицейско присъствие. Някои от служителите на властта поставиха щитове и каски пред себе си.

Недоволните граждани скандираха против новите управници и издигнаха плакати с думите: „Съдбата на Чаушеско ви очаква", „Всяко едно правителство е заговор, съзаклятие против свободата на човечеството". Множеството пя и химна на България, както и възрожденски песни.

Към протеста се присъединиха и представители на НФСБ. Чуваха се възгласи "Оставка", "Кой не скача, е червен", както и освиркване.

Около 13.20 часа, протестът се премести на Орлов мост и блокира движението на ключовото кръстовище.

В социалната мрежа гражданският протест се обявява от организаторите за касиране на изборите, против повишаване на тока, както и срещу ново разглеждане на проекта „Белене".

От групата за национален протест на 2 юни призоваха за мирни демонстрации - пред парламента в столицата и пред сградите на общините в още 7 български градове.

Десетки варненци също се събраха пред сградата на общината. Поводът за протеста - цялостното управление на страната, както и новият политически кабинет. Преобладаващо присъстват млади хора, част от които носят българското знаме и знамето на анархията. Част от исканията на протестиращите са гражданите да имат по-голям достъп до решенията, които се взимат в парламента, подобряването на качеството на живот на българите, като и решаването на проблема с високите сметки за ток.

Граждани на Благоевград също се включиха в протеста срещу правителството пред общината. Христина Ядкова, един от организаторите, посочи, че други около 150 благоевградчани са се отправили към столицата за националната акция на недоволство. Протестиращите посочиха, че следващият протест е насрочен за 5 юни от 18 часа, отново пред сградата на общината.

Демонстрация се състоя и в Бургас. Десетки излязоха в центъра на града, въпреки дъждовното време.

В сторицата имаше и два партийни протеста - на РЗС и НФСБ, които поискаха касиране на изборите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай