Граждани и студенти в блокада на Народното събрание

Граждани и студенти в блокада на Народното събрание | StandartNews.com

София. Както бе обявено от "Ранобудните студенти, към 11 ч. днес пред Народното събрание започнаха да се събират протестиращи с искане за оставка на кабинета "Орешарски". Малко по-късно и самите студенти, окупирали Софийския университет, се присъединиха към недоволните граждани, пеейки химна на Република България. Движението по бул. „Цар Освободител" бе блокирано, а присъствието на полиция в района - засилено още от сутринта. 

Група протестиращи се отдели и се насочи в посока Министерски съвет, но пътят бе преграден от кордон полицаи. Задачата на силите на реда е да не им позволят да отидат до задния вход на Народното събрание и да не допуснат приближаване между протестиращите и подкрепящите кабинета, които са заели позиции до централния вход на катедралата "Александър Невски".

Всички "опорни точки", както протестиращите наричат местата, на които се събират пред всички възможни входове в загражданията, са блокирани от полицаи. Опорните точки са пред НС, на Оборище (задните входове на Парламента са окупирани от як кордон от няколко реда полицаи) и на Дондуков. След пореден неуспешен опит да стигнат до МС, хората се отправиха обратно към парламента.

Шествието, отцепило се от митинга пред парламента, се насочи към сградата на МВР, където кордон от полицаи попречи на протестиращите да достигнат до сградата на МВР. Малко преди сградата на Централен военен клуб на бул. „Цар Освободител" има полицейски кордон, състоящ се от два реда с около 40 полицаи. Зад металните заграждения пред парламента, също има полицаи, както и паркирани коли на жандармерията.

Към 13:15 ч. движението по ул. „Оборище" до сградата на храм-паметник „Св. Александър Невски" е блокирано, движението по бул. „Васил Левски" се осъществява нормално.

След повече от час борба, пътят към МС беше освободен. Очаква се в 14 часа там да има среща на Пламен Орешарски и представители на граждански организации. Събралите се скандираха "Ние сме студенти, нас не ни е страх" и пееха родилата се вчера песен "Пацо от Дупница", като част от хората пред МС се насочиха обратно към сградата на Народното събрание, за да подсилят пооределите ледици там. Към 14 ч. пред парламента вече има няколкостотин души. Друга голяма група е заела позиции и под прозорците на премиера в сградата на Министерски съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай