Гръцките блокади запушиха и Дунав мост (ОБЗОР)

Гръцките блокади  запушиха и Дунав мост (ОБЗОР) | StandartNews.com

Транспортното министерство ще съдейства на превозвачите да съдят протестиращите фермери

Близо 10 км колона от тирове се изви пред Дунав-мост, Русе. Въпреки че вчера до обяд над 300 камиона преминаха границата над реката, и следобед задръстването продължаваше. Километрични колони се оформиха и пред моста Видин-Калафат. Чакането изнервя водачите, но голяма част от тях предпочитат да преминат от другата страна на Дунав по мостовете при Русе и Видин вместо с фериботните кораби. На граничния пункт Русе коментираха, че причина за километричните опашки са прииждащите камиони от южната ни граница, които били пропуснати през почивните дни. Граничните пунктове при Русе и Видин работят под пара. Самата обработка на един тир отнемала около четири минути и половина, обясниха от ГКПП Русе.

До късно снощи ГКПП Кулата-Промахон беше блокиран от гръцките фермери за всички видове превозни средства. На ГКПП Илинден-Ексохи до 17 часа се пропускаха леки коли и автобуси, след което беше обявено, че до 22 часа пунктът ще бъде затворен за всички моторни превозни средства. По предварителна информация от гръцките власти граничният пункт трябваше да бъде отворен отново от 22.00 до 24.00 часа.

По разпореждане на министър Ивайло Московски транспортното министерство ще окаже незабавно съдействие на всички български превозвачи, които решат да търсят компенсации от Гърция за понесените от тях загуби поради блокираните пътища и гранични преходи, съобщиха от ведомството. Това е било обсъдено вчера на среща между зам.-министъра на транспорта Антон Гинев и представители на превозвачите. Българските транспортни компании поискали от министерството както логистична и юридическа подкрепа, така и да бъдат проучени законодателните възможности за завеждане на съдебни искове в гръцки съдилища, за предявяване на претенции за нанесени финансово-икономически загуби, съобщават от министерството. Администрацията на ведомството веднага е започнала да проучва съдебната практика за завеждане на подобни дела в южната ни съседка, за да предоставят необходимата информация на превозвачите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай