Гръцката полиция търси семейството на намерено дете

Роми твърдят, че нашенец им го продал срещу 80 евро

Гръцката полиция търси семейството на намерено дете | StandartNews.com

Атина. Българче в гръцки катун разпали страстите в южната ни съседка. При спецакция на елинската полиция срещу организирана престъпна група в град Фарсала униформените се натъкнали на бяло дете в ромски катун. Полицаите претърсвали бараките по сигнал, че в тях се крият оръжия и наркотици, както и деца, които ромите използват за просене по улиците. Вниманието на полицаите привлякло 4-годишно момиченце, което се различавало по цвета на косата, очите и кожата от останалите хлапета в махалата. Те открили родителите му, които първоначално застъпили версията, че русото и зеленооко момиче е тяхна рожба. Полицаите обаче силно се усъмнили, прибрали детето в дом за временно настаняване и поискали от властите да се направи ДНК експертиза. Резултатите показали, че момиченцето няма никаква родствена връзка с ромите, съобщи АФП. Заради това то е оставено в дом за отглеждане и не е върнато в катуна.

Властите в Гърция, които все още не могат да разшифроват самоличността на детето, предполагат, че то е било отвлечено малко след неговото раждане. Според полицай, пожелал анонимност, детето се казва Мария и носи източноевропейски черти. Униформеният коментирал още, че Мария най-вероятно е жертва на трафик. Според версията на "бащата" детето му било продадено от биологичния му родител срещу 80 евро малко след раждането му. Жената, която го е отглеждала, пък твърди, че видяла биологичната му майка да разнася пеленачето в хипермаркет, съжалила я и взела момиченцето за отглеждане.

Гръцките власти вече са подали информация и снимки на детето в Интерпол, тъй като в страната им дете с подобно описание не се издирва. От външно министерство пък коментираха за "Стандарт", че гръцките им колеги засега не са търсили съдействие от нашите власти за разпознаване на детето.

От организацията "Усмивка за детето" отправиха молба към всички хора в Европа, ако имат информация за детето да се обадят на тел. 116 000. Това е европейската телефонна линия за изчезнали деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай