Градушка помля всичко в Кирково (ВИДЕО)

Градушка помля всичко в Кирково (ВИДЕО) | StandartNews.com

Силна градушка се е изсипала в Кирково в четвъртък следобед. Тя е била с големина колкото 1 лев и е унищожила посевите на хората, най-много тютюневи насаждения, са унищожени.

„Случи се поредното бедствие. Падна градушка, придружена със силен вятър, която унищожи всички посеви", каза пред Нова телевизия кметът Сали Рамадан. И уточни, че тепърва ще се изчисляват щетите в общината.

„95% от хората нямат навика да застраховат", добави той и изтъкна, че ще чака помощ от държавата.

Много дървета са счупени в следствие на природната стихия, по стени и покриви на къщи има огромни дупки от ледените късове, както и множество счупени прозорци. Животни са загинали в бурята. „Притъмня и около 16.40 часа започна да вали градушката. Нещо страшно беше, около 15 минути все едно валяха камъни. Дървета са с изпочупени клони, строшени са автомобили, всички градини и ниви са съсипани. Плакахме с глас докато гледахме какво се случва", разказа зам.-кметът на Кирково Йълмаз Хафъз.

Най-сериозни са пораженията в Подкова, Шопци, Първица, Островец, Върбен и Чорбаджийско, съобщи пред 24rodopi.com заместник областният управител Румен Младенов, който е обиколил пострадалите места. По-възрастните хора обясняват, че такава голяма и силна градушка не са виждали от 50 години.

Ураганът е изкъртил прозорци на училището в Бенковски, а отломки от старата сграда в двора на школото са съборили комина на една от съседните къщи.

На моста за село Подкова се е образувала ледена покривка с дебелина 25-30 см.

„Има наводнени къщи, отнесени са животни от придошлата река. Лехите почти напълно са унищожени. Има много паднали дървета и клони, които затрудняват движението по пътищата", съобщава кметът на село Кран.

Голяма градушка е преминала през Симеоновград и курорта Пампорово вчера.

Вижте ледения ад в Кирково: 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай